1

Саудівський богослов доктор Алі бін Абдул-Азіз з Ісламського університету імама Мухаммада ібн Сауда представив на розгляд влади Саудівської Аравії пропозицію перепоховати засновника ісламу пророка Мухаммеда. Обґрунтуванню цієї ініціативи присвячена 61 сторінка документа, повідомляє NEWSru.

Гробницю пропонується перенести з розташованої в Медині мечеті Масджид аль-Набаві, яка вважається другою святинею ісламу. Крім Мухаммеда, під її куполом спочивають халіфи Абу-Бакр і Умар. Святиня особливо шанується і мусульманами-шиїтами.

Вчений пропонує перенести могилу пророка на історичне кладовище аль-Баки, де спочивають багато членів його сім'ї, включаючи батька. Там останки повинні бути поховані анонімно. Передбачається також знесення значної частини Масджид аль-Наваби.

Відео дня

Інший учений богослов - доктор Ірфан аль-Алауї вважає, що знесення святині різко посилить напруженість між сунітами і шиїтами, а також позбавить іслам однієї з його святинь. На його думку, пропозиція свідчить про наростання в Саудівській Аравії ідеології радикального ваххабізму: з точки зору ваххабітів, поклоніння гробниці пророка - прояв ідолопоклонства, яке необхідно припинити.

Новини Вірменії - NEWS.am