Духовне управління мусульман України «Умма» в канонічній згоді з Духовним управлінням мусульман Криму, згідно з рішенням Європейської ради з фатв і досліджень, оголошує про наступ Священного місяця Рамадан після заходу сонця 27 червня, а першим днем посту - 28 червня 2014 року. Про це УНІАН повідомили в Духовному управлінні мусульман України «Умма».

Журналістів запрошують відвідати Ісламський культурний центр Києва (вул. Дегтярівська, 25а) у п’ятницю, 27 червня. Після проповіді, присвяченої місяцеві Рамадан, та колективної молитви мусульман столиці, можна буде поставити запитання, що вас хвилюють, імамові мечеті, представникові Духовного управління мусульман Криму у місті Києві шейхові Расіму Дервішеву. Проповідь розпочнеться о 13.30.

Наступний молодий місяць ознаменує завершення посту та настяння свята розговіння — Ід аль-фітр (тюрк. Ураза-байрам). Відповідно до попередніх розрахунків, воно відбудеться 28 липня.

Відео дня

Цього року піст в Рамадан стане серйозним випробуванням для мусульман України: не стільки через велику тривалість світлового дня, скільки через скрутну ситуацію, в якій опинилася наша країна. Кримський півострів окуповано російською Федерацією; мусульман Криму вже піддають допитам, арештам, обшукам. На Донбасі, другому по численності компактного розселення мусульман регіоні, йдуть повномасштабні військові дії. Окрім цього, мусульмани України є й серед солдат, що дають відсіч військовій агресії заїжджих терористів та озброєних останніми місцевих сепаратистів — що представляють загрозу не лише територіальній цілісності держави, але й життям та безпеці мирного населення. Багато мусульман і у волонтерських рухах.

Саме тому цей піст для мусульман стане не лише часом духовного очищення, наближення до Бога та переосмиислення прожитого життя, але й часом активних дії із захисту своєї Батьківщини від військового вторгнення.

Рамадан є одним з чотирьох заборонених місяців, протягом котрих не можна провадити військові дії. Втім, ця заборона не стосується випадку надання відсічі військовій агресії: захист своєї Вітчизни у будь-якій посильній формі, навпаки, є обов’язком кожного мусульманина.

Протягом усього місяця віряни утримуватимуться від їжі, пиття й подружніх інтимних стосунків від ранкової зорі до заходу сонця. Однак Творець через свого Пророка застерігає: «якщо (людина) не припинить брехати й чинити несправедливо — Бог не має потреби в його відмові від їжі й пиття».

Піст учить цінувати дари Божі, що ними Він щедро наділив людей та дав їм на благо. Прикро, але цього року нам належить навчитися цінувати не лише матеріальні блага, котрими наділяє нас Господь — але й мир, що його раніше багато поколінь українців, не знаючи війни, цінували не так гостро.

Говіння позитивно впливає на організм людини, а тому Рамадан — місяць не лише духовного, але й фізичного очищення. Втім, для хворих, подорожніх, а також вагітних та жінок, що годують груддю допускається перенесення посту на іншу пору, після завершення вищезазначених обставин. Тим, хто взагалі не взмозі дотримувати посту, слід нагодувати нужденних або роздати милостиню бідним.

Лише у Рамадан, окрім обов’язкової п’ятикратної молитви, виконується індивідуально чи колективно додаткова молитва — таравіх. Також існує практика пророка Мухаммада щодо щоденного читання Корану впродовж усього місяця.

Особливо цінними є останні десять днів Рамадану, адже саме в одну з цих ночей пророкові було зіслано перше одкровення Корану, і одна з цих ночей є Ніччю Величі (Приділення), котра «краща за тисячу місяців» (Коран, 97:3).Тому, хто вистоював цю ніч у молитві з вірою та надією на винагороду від Всевишнього, буде прощено його попередні гріхи.