Мусульманський світ у вівторок зустрічає головне свято в ісламі - свято жертвопринесення, або Курбан-байрам, який у 2013 році відзначається 15-17 жовтня. Свято також знаменує собою закінчення хаджу - щорічного паломництва в Мекку, яке хоча б раз у житті повинен по можливості здійснити кожен мусульманин, повідомляє РИА Новости.

Курбан-Байрам відзначається в 10-й день дванадцятого місяця ісламського місячного календаря і завершує собою хадж. Свято жертвопринесення нагадує про подвиг пророка Ібрагіма (Авраама). Отримавши одкровення, в якому йому було велено принести в жертву власного сина Ісмаїла, Ібрагім був готовий виконати це веління, незважаючи на те, що його син був довгоочікуваною дитиною, якого він дуже любив. Це стало символом вищої покірності Богу. Однак в останній момент Всевишній по своїй милості замінив цю жертву вівцею, посланою з раю.

Дотримуючись цієї традиції, кожен мусульманин у день свята має зарізати жертовну тварину. Вважається, що з першою краплею крові цієї тварини людині, яка здійснює курбан (жертву), прощаються її гріхи.

Відео дня

Одну третину м`яса з`їдає сім`я, другу віддають сусідам, третю - бідним. У день свята прийнято також відвідувати святкову молитву в мечеті, відвідувати близьких, молитися за померлих та роздавати милостиню.