Відомо, що місячний календар коротший за грегоріанський, тому місяць посту Рамадан починається щороку на 10–11 днів раніше. Цього літа піст досить тривалий, однак все ж розпочався після дня літнього сонцестояння, коли тривалість світлового дня почала йти на спад.

Складніше буде постувати наступні два роки, в которі літнє сонцестояння припадає на початок та середину Рамадану відповідно.

Що являє собою піст мусульман?
Піст у Ісламі передбачає утримання від їжі, пиття та статевих стосунків від вранішньої зорі до заходу сонця. Крім цього, віряни протягом усього місяця більш старанні в актах поклоніння та роботі над самовдосконаленням, адже Всевишній попередив через свого Пророка (мир йому та благословення), що винагородою тому, хто протягом посту навмисне ображав людей та завдавав школи, стануть лише голод та спрага.

Відео дня

Піст мусульман України
Цього року піст для мусульман України триває приблизно 18 годин на добу. Звичайно, по мірі скорочення тривалості світлового дня час посту щоденно скорочується на кілька хвилин.

Тривалість посту в різних країнах світу
Втім, піст наших співвітчизників все ж не є найтривалішим, хоча й може здатися комусь важким у поєднанні з жарким вологим кліматом влітку.

Найдовше постують мусульмани північних широт. Наприклад, у столиці Ірландіє Рек’явіку протяжність посту цього літа перевищує 21 годину; віряни ж Хельсінкі (Фінляндія), а також Стокгольму (Швеція), Осло (Норвегія) та Копенгагену (Данія) утримуються від їжі та пиття протягом 19,5 годин. Мусульмани Лондона (Велика Британія) постують близько 20 годин на добу.

В південних країнах піст менш тривалий
Серед країн світу найкоротший період утримання від їжі та пиття цього року у вірян Чилі та Аргентини: його тривалість трохи перевищує 9 годин. Піст австралійців довший у середньому на 2 години.

Палестинці постують близько 16 годин, єгиптяни та сирійці — близько 15 годин. На півгодини коротший світловий день у Лівані та Іраку.

Серед мусульманських країн Південної Африки рекордсменами з тривалості посту стали Кейптаун (ПАР), столиця Кенії Найробі — 13 годин 34 хвилини, та столиця Сенегалу Дакар — 14 годин 33 хвилини.

Іслам в Україні