Австрійських мусульман обурив конструктор фірми Lego. Іграшка, створена за мотивами фільмів Джорджа Лукаса "Зоряні війни", втілює в собі неповагу до віри, вважають вони. Конструктор під назвою "Палац Джабба", на думку мусульман, нагадує мечеть, і навіть цілком конкретну - храм Святої Софії в Стамбулі.

А вартова башта за контурами схожа на мінарет, впевнені представники турецької громади в Австрії. Все це доповнюється тим, що в палаці живе лиходій Джабба Хат, схожий на великого слизня, а в наборі з ним йдуть кальян і принцеса Лея, одягнена в костюм танцівниці, яку Джабба тримає на ланцюгу. Дивіться ВІДЕО: Стрибок екстремала Баумгартнера з космосу відтворили з допомогою "Лего" У турецькій громаді це витлумачили так: "Терорист Джабба Хатт курить кальян і жорстоко розправляється зі своїми жертвами.

Очевидно, що потворна фігурка Джабба, так і весь набір, повні расових забобонів і вульгарних інсинуацій, спрямованих проти азіатів і взагалі людей зі Сходу. Їх ототожнюють із злочинцями", передає Telegraph. Однак представники компанії Lego висловили жаль у зв`язку з тим, що їхня продукція була неправильно сприйнята представниками турецької громади. Втім, виробник конструкторів заявив, що знімає з продажу скандальний набір.

Відео дня

"Випуск "Палацу Джабба" припиниться в 2013 році, як і було заплановано. Це не пов`язано з критикою", - заявили в "Твіттері" компанії. Турецька громада, яка висловила своє невдоволення, пізніше повідомила, що після зустрічі з представниками Lego всі спірні питання вдалося залагодити.

ТСН