Арабська каліграфія, що лежить в самому серці ісламського мистецтва, зараз переживає період відродження завдяки роботі активістів та інтересу з боку ісламських держав.

Щоб навчитись цьому мистецтву необов’язково їхати в арабську країну. Уроки з арабської каліграфії час від часу проходять в різних містах України. Зокрема, бажаючим опанувати це мистецтво в Донецьку пощастило – в цьому місті проводяться уроки арабської каліграфії, а учні вже роблять перші успіхи.

Відео дня

Заняття проходять щосереди в приміщенні ДОГО „Центр Діскавері” та Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків. Ініціатива зазначених Центрів з ісламознавчих студій розпочалась у листопаді, і з огляду на зацікавленість учнів, будуть продовжуватись.

Викладач Ірина Ісмагілова розповідає про особливості арабської каліграфії та знайомить своїх учнів з різними стилями орнаменту, яким традиційно прикрашають каліграфію.

Учні, які постійно відвідують заняття, вже роблять перші успіхи.

Заняття з каліграфії завершуються лекцією з циклу „Світ мусульманської молитви”.

Арабська каліграфія, або ісламська каліграфія - це мистецтво зображення слова, і є ключовим елементом ісламської культури. В арабських країнах це мистецтво було доведено до абсолютного ступеня довершеності.

Каліграфію почали викладати в початковій школі та духовних училищах (медресах). Однак дійсними віртуозами ставали лише обрані каліграфи (хаттати), досвідчені в усіх тонкощах арабських почерків та накреслень.

Іслам в Україні