Муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов вважає, що до міфу про «кінець світу», призначеному на 21 грудня 2012 року приклали руку непогані релігієзнавці. Про це він повідомив «УНІАН-Релігії».

«Адже у багатьох релігійних концепціях, особливо древніх, дата 21 грудня носила сакральний зміст. Це перший з найкоротших днів року, коли світловий день досягає свого мінімуму, а ніч – максимуму. У стародавніх релігіях це трактувалося як смерть сонця, загибель верховного божества чи воцаріння зла і темряви », – сказав він.

Саїд Ісмагілов вважає, що в даному випадку важливо те, короткий світловий день завжди негативно позначається на організмі людини, особливо впливає на людей психічно слабких і неврівноважених.

Відео дня

Муфтій також зазначив, що 21 грудня припадає на п`ятницю, а п`ятниця – це особливий день для мусульман. Цього дня, опівдні, прихильники ісламу збираються в мечетях, слухають проповіді імамів і здійснюють обов`язкову молитву джума.

«Ми не віримо, що в цей день розпочнеться якийсь Апокаліпсис або Кінець світу, – заявляє Саїд Ісмагілов. – Однак масову істерію, я думаю, помітять усі. Тому свою п`ятничну проповідь перед присутніми я постараюся присвятити мусульманському вченню про Кінець світу, і в ході проповіді звернути увагу віруючих, на те, що нам в жодному разі не можна вірити в подібні апокаліптичні прогнози, бо ніхто, крім Всевишнього Аллаха, не знає часу його настання» .

Крім того, муфтій впевнений, що після 21 грудня до традиційних древніх конфесій, до яких, безсумнівно, належить і Іслам, потягнеться більше людей, і менше людей віритимуть в езотерику і шарлатанство.