Збір підписів під зверненням до генерального прокурора Юрія Чайки з вимогою заборонити розповсюдження художнього фільму "Орда" розпочала 5 грудня ініціативна група російських мусульман. Про це повідомляє Центр "Сова".

На думку авторів звернення, зазначений фільм "сприяє пропаганді жорстокості, дезорієнтації і дезінформації суспільства, розпалюванню міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі між громадянами країни".

У тексті документу сказано: "Фільм явно пропагандистський, з духом, не відповідним конституції нашої країни. Роль страшилок тут відведено предкам татар – ординцям – і їх релігії – ісламу. <...> Сьогодні татари– це другий за чисельністю корінний народ у РФ. Росіянами також є і мільйони мусульман –представники багатьох народів. Протиставлення, зображення в негативному світлі частини громадян однієї держави по відношенню до іншої, вкинуте в масову аудиторію в яскравій "художній" обгортці, може призвести до серйозних наслідків, особливо, враховуючи наявні проблеми міжнаціональних відносин усередині країни і рівень освіти, що знижується".

Відео дня

Звернення підписали понад п`ятнадцять громадян, жителів Москви і Казані.