Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом інциденту на земельній ділянці, виділеній під будівництво Соборної мечеті в Сімферополі, де 1 грудня вранці охоронець виявив тліючу ковдру і кілька розбитих пляшок з рідиною невідомого походження.

Як повідомили УНІАН у Відділі зв`язків з громадськістю ГУ МВС в Криму, попередня кваліфікація діяння визначена відповідно до ст.15 - 194 ч.2 КК України (замах на умисне знищення чужого майна шляхом підпалу), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення свободи на термін від 3 до 15 років.

Першого грудня, о 5:10 до чергової частини Київського райвідділу Сімферопольського міськуправління міліції надійшло повідомлення від охоронця, що перебував у будівельному вагончику. Чоловік повідомив оперативного чергового про те, що почув два хлопки, що пролунали безпосередньо біля вагончика, вийшов назовні і побачив тліючу ковдру, що висіла з бічного боку хижки. На місце події негайно були направлені співробітники слідчо-оперативної групи міліції. В ході огляду було виявлено тліючу ковдру і декілька розбитих скляних пляшок з рідиною невідомого походження. В результаті інциденту ніхто не постраждав, зазначається в прес-релізі.

Відео дня

Співробітники МВС відпрацьовують кілька версій інциденту.

«Відкрито кримінальне провадження, призначено низку експертиз. З місця події вилучені відбитки пальців. Співробітники міліції налаштовані на швидке встановлення обставин інциденту», - заявили в ГУ МВС.

Як повідомляв УНІАН, меджліс кримських татар заявив сьогодні про напад невідомими на охоронця території майбутнього будівництва мечеті з використанням пляшок з горючою речовиною. За даними меджлісу, від однієї з пляшок, що розбилася, зайнявся вагончик, який загасив охоронець.

Довідка УНІАН. Релігійна організація «Духовне управління мусульман Криму» спочатку планувала побудувати головний храм кримських мусульман в сімферопольському парку «Салгирка», пізніше погодилося на альтернативну пропозицію звести мечеть по вулиці Ялтинській, 22 в районі об`їзної траси.

Сімферопольська міськрада в 2004 році погоджувала ДУМК місцерозташування ділянки в 2,7 га і видала дозвіл на розробку техдокументації з відведення землі в оренду. Проте пізніше відмовила в землевідведенні.

Депутати в 2008 році рекомендували мусульманам побудувати мечеть на ділянці в 2,7 га по вулиці Луговій, 6 і додали статус лісопаркової зони земучастку по вулиці Ялтинській. Міськрада пояснювала відмову виділити ділянку на Ялтинській її розташуванням в охоронній зоні водосховища. Після цього татари завезли на ділянку на Ялтинській камінь-черепашник.

Вищий господарчий суд України в січні 2011 року підтвердив право мусульман будувати мечеть на Ялтинській.

Міськрада Сімферополя на сесії 15 лютого 2011 року після заклику тодішнього прем`єра Криму Василя Джарти вирішила ДУМК розробляти проект землеустрою по відведенню під мечеть 2,7 га на Ялтинській.

2 березня 2011-го земельна ділянка була виділена в постійне користування.