Траурну релігійну дату Ашура (десятий день мусульманського місяця Мухаррем) відзначать сьогодні в Азербайджані, повідомляє РИА Новости.

   За традицією, в Ашуру мусульмани-шиїти поминають онука пророка Мухаммеда імама Хусейна, членів його сім`ї та їх прихильників, загиблих в VII столітті в битві з військами халіфа при Кербелі (сучасний Ірак). На знак поділу мук загиблих вони проливають кров, завдаючи собі ножові поранення на тім`ї та інших частинах тіла, шмагаючи спину й груди спеціальним пучком кручених мотузок або ланцюгами.

   Управління мусульман Кавказу (УМК) закликає віруючих замінити традиційні обряди Ашури, пов`язаний з кровопусканням, участю в добровільній здачі крові хворим.

Відео дня

   Для цих цілей у ряді мечетей Баку, Сумгаїта, Гянджі та деяких інших міст і районів країни будуть організовані спеціальні пункти переливання крові.

   Подібні акції за призовом УМК організовуються протягом останніх років.

   З метою забезпечення безпеки та охорони громадського порядку поліція в день Ашури буде працювати у посиленому режимі, повідомив представник прес-служби Головного управління поліції столиці Азербайджану.