Помірні ісламісти з правлячої в Тунісі партії "Нахда" оголосили, що шаріат не лежатиме в основі нової юридичної системи країни та її Конституції.
За словами представника партії Амера Ларайєда, преамбула Конституції залишиться в цілому світською, "щоб зберегти єдність суспільства і не плодити в ньому суперечностей". Іслам в документі буде проголошений державною релігією, але спеціальних посилань на шаріат в Основному Законі не буде.
Раніше представники "Нахда" давали різні оцінки свого бачення майбутньої Конституції. Деякі з них припускали, що посилання на норми шаріату там все ж будуть.
Радикальні ісламські партії, що діють в Тунісі, вимагають введення там консервативних порядків. Вони, зокрема, відстоюють обов`язкове носіння жінками хусток, повна заборона на алкоголь, ліквідацію банківських відсотків і тому подібні речі.
Протистоять ісламістам секуляристи, які наполягають на розвитку країни за західним зразком. Від того, яку позицію займе "Нахда", багато в чому залежить майбутній вигляд майбутньої Конституції. У конституційних зборах у цієї партії приблизно 40 відсотків голосів.
Шаріатом зазвичай називають записані в Корані правила, яких повинні дотримуватися мусульмани в своєму житті. У числі іншого шаріат передбачає такі види покарань, як побиття камінням, відсікання кінцівок, удари батогом і так далі. В Тунісі - одній з найбільш світських країн арабського світу - такі нововведення багатьма сприймаються вельми скептично.
Лента.Ру