Верховний лідер Ірану (рахбар) Аятолла Алі Хаменеї видав фетву проти... бороди короля Марокко, Мохаммеда VI, назвавши її «неісламською», передає Jerusalem Post.

В уїдливій промові, яка транслювалася іранським державним телебаченням, 72-річний «великий аятолла» Хаменеї заявив, що борода Мухаммеда VI - це «ганьба» і «плювок в обличчя пророка».

Король Мохаммед VI - мусульманин суніт, є 3-м за рахунком королем з моменту визнання в 1956 р. незалежності Марокко від Франції. Повний титул Мохаммеда VI - «Його величність король Мухаммад VI, повелитель правовірних, да дарує йому Аллах перемогу». Рід короля претендує на походження від Мухаммада.

Відео дня

Монарх має коротко стрижену бороду, що більше нагадує легку неголеність, часом взагалі голить бороду.

В минулому році Мохаммед VI викликав скандал в арабському світі, коли заявив представникам західної преси, що «ніколи ще не бачив ісламської бороди», і що хустки «нудні».

Білобородий шиїтський лідер Хаменеї раніше не раз виступав проти дозволу стригти і голити бороду, а також за встановлення мінімальної довжини бороди для чоловіків Ірану в 5 дюймів. Більш того аятолла особисто закликав спалювати прапори Марокко на площах, скандувати антиурядові гасла і кидати в портрет короля Марокко черевики, пише Jerusalem Post.

У відповідь на заяву Хаменеї Мохаммед VI відреагував не менш різко. В інтерв`ю марокканському телеканалу Camel Plus король заявив, що ця фетва - «просто чергова нісенітниця, яка цілком характерна для шиїтів... Іранці - це навіть не араби». Крім того, монарх відзначив, що у нього «модна коротка борода, яка подобається жінкам».

Седмиця.