Радикальний ісламський проповідник Абу КАТАДА буде випущений з британської в`язниці "Лонг Лартін" найближчим часом. Минулого тижня суддя прийняв рішення звільнити проповідника під заставу та перевести його під домашній арешт, після того як він виграв у Європейському суді з прав людини апеляцію проти рішення про депортацію з Великобританії до Йорданії, повідомляє ВВС.

Проповідник буде випущений з в`язниці й поміщений під домашній арешт на жорстких умовах, які включають дотримання комендантської години після 22:00 і носіння електронного браслета. Крім того, за умовами звільнення, КАТАДА може виходити зі свого будинку максимум на годину два рази в день. Користування Інтернетом і мобільним телефоном заборонено.

На минулому тижні британський прем`єр-міністр Девід КЕМЕРОН і Король Йорданії АБДАЛЛА в ході телефонної розмови домовилися спільно розробити "рішення" справи КАТАДИ.

Відео дня

Абу КАТАДА, справжнє ім`я якого Омар ОТМАН, вважається одним з найвпливовіших ісламських проповідників в Європі, що підтримують ідею джихаду. Раніше британські судді заявляли про те, що він являє собою реальну небезпеку.

Адвокат Ед ФІТЦДЖЕРАЛЬД, який представляє інтереси Абу КАТАДА, заявив, що його підзахисний провів "в ув`язненні або під наглядом" майже дев`ять років, при цьому йому не було пред`явлено звинувачення, а висновок був мотивований "міркуваннями національної безпеки".