Понад три тисячі лівійців вийшли на центральну площу другого за величиною міста Бенгазі з вимогою ввести в країні закони ісламського права (шаріату), повідомляє РІА «Новости».

Демонстранти закликають владу до визнання шаріату (правових норм, прописаних в Корані) основою законодавства держави і закріплення цієї норми в новій конституції країни.

У зверненні до нинішньої влади, поширеному на мітингу в Бенгазі, міститься вимога "про включення до лівійської конституції пункту про оголошення ісламу державною релігією". Демонстранти наполягають, що з даного питання навіть не варто проводити всенародного референдуму, як це буде необхідно при обговоренні інших основних законів, що визначають соціально-політичне життя країни.

Відео дня

Бенгазі вважається "колискою лівійської революції", саме з цього середземноморського міста в лютому минулого року почався масовий збройний опір опозиції військам колишнього лідера Джамахірії Муамара Каддафі. Тоді ж саме в Бенгазі опозиція сформувала Перехідний національна рада (ПНС), який оголосила єдиним легітимним органом влади в країні і який досі керує державою.

Збройне повстання в Лівії тривало з лютого по жовтень 2011 року. За час бойових дій між прихильниками правлячого режиму і сил опозиції загинули тисячі людей, величезний збиток був завданий економіці. Муамар Каддафі, який перебував при владі в країні 42 роки, загинув 20 жовтня в околицях міста Сірт.