Шейх Ахмед Тамім: Наші предки вчили робити добро і йти справжнім шляхом
Шейх Ахмед Тамім: Наші предки вчили робити добро і йти справжнім шляхом

Шейх Ахмед Тамім: Наші предки вчили робити добро і йти справжнім шляхом

19:47, 12.12.2011
5 хв.

У Києві 11 грудня відбувся V з`їзд мусульман України. У столичному палаці «Україна» зібралися понад 3 тис. делегатів. 

Духовне управління мусульман України провело 11 грудня в Києві V з`їзд мусульман України.

У столичному палаці «Україна» зібралися понад 3 тис. делегатів з усієї України, що представляють мусульманські громади практично всіх національностей, що проживають в Україні. На з`їзд також прибули гості та представники іноземних дипломатичних місій.
Свої вітання з`їзду надіслали Президент України Віктор Янукович, Київська державна адміністрація та Львівський міський голова Андрій Садовий.

Від імені глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, Муфтія Чечні Султан-Хаджі Мірзаєва і всіх мусульман Чеченської Республіки з проведенням важливого для всіх мусульман України заходу привітав перший заступник Муфтія Чеченської Республіки шейх Валід Куру.
Від імені Державної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі делегатів з`їзду привітав її голова Василь Костицький.

Відео дня

Представник духовенства Дагестану Саїд Ахмад Дарвіш Хаджі привітав мусульман України від імені мусульман Дагестану Він відзначив великий прогрес у розвитку мусульманської громади в Україні: «20 років тому я брав участь тут у перших з`їздах і тоді в Києві п`ятничні намази здійснювали в підвалах. Було багато труднощів і кількість мусульман була дуже невеликою. З тих пір стільки громад в Україні з`явилося, таку велику мечеть побудували! Це такий успіх мусульман України! Зараз я закликаю всіх згуртуватися навколо шейха Ахмеда Таміма. Його шлях - це наш шлях, шлях наших батьків і дідів!».

Виступаючи перед присутніми, голова Духовного центру мусульман Криму Хаджі шейх Ридван Велієв висловив сподівання, що в цей знаменний день всі мусульмани України закладуть фундамент для майбутньої плідної та ефективної роботи на благо всього багатонаціонального українського суспільства.

Звертаючись зі своїм вітальним словом до делегатів з`їзду, голова Духовного управління мусульман України Муфтій України шейх Ахмед Тамім згадав словами подяки предкам, а також тим, хто підтримував курс ісламу і в період гонінь на релігію за часів СРСР, і в перші роки незалежності України. «Ми не будемо забувати наших предків, які навчали робити добро і йти по справжньому шляху. Пам`ять про них живе в наших серцях, вони - в нашій історії », - сказав він.

За словами муфтія України, Духовне управління мусульман України - централізована ісламська громадська організація, яка 20 років тому очолила об`єднавчий рух українських мусульман, вживає весь цей час практичні кроки щодо його реалізації на основі ісламської освіти. «Нас щиро радує, що під егідою ДУМУ об`єдналися представники різних національностей: татари, кримські татари, туркмени, турки-месхетинці, башкири, азербайджанці, узбеки, таджики, чеченці, дагестанці, слов`яни, араби, пакистанці, афганці та інші. І ми намагалися, щоб їх представники були представлені у нас в президії », - сказав шейх Ахмед Тамім.

Муфтій України зазначив, що деякі люди представляють іслам, як релігію агресії і тероризму. «Але це, звичайно, брехня: іслам завжди вчить поширювати добро, працювати на благо людей, і ми завжди засуджуємо злочини екстремістських рухів. Ми виступали і виступаємо проти їхньої ідеології, ми відкрили очі багатьом, щоб вони могли відрізнити віруючих від представників різних сект і політичних рухів, які закликають до кровопролиття.

Слава Богу, що Україна відрізняється від багатьох європейських держав: тут мусульмани на чолі з ДУМУ зуміли налагодити хороші взаємини із суспільством, ми пішли по шляху пророка Мухаммеда - ми завжди дотримувалися золотої середини і не закликали до екстремізму. Ми не ізолювали себе від оточуючих і завжди думали про те, як розвивати нашу любов до батьківщини і увійти в інтеграцію, зберігаючи своє гідне лице», - сказав він.

За словами шейха Ахмеда Таміма, мусульманські громади в українських містах будують і ремонтують культові споруди: добігає кінця спорудження медресе і розширення мечеті в Полтаві, Сумах, Харкові, Мелітополі і в Херсоні, завершується ремонт будівлі ісламського університету в Сімферополі: «Висловлюю щиру подяку всім , хто допомагає у зведенні мечетей і молитовних будинків.

Від імені мусульман Києва та Україні висловлюю окрему подяку всім тим, хто доклав свої зусилля для того, щоб всі ми стали свідками відкриття мечеті «Ар-Рахма», і, зокрема, нашому брату Данилу Усманович Гончарову ». У той же час він зазначив, що іноді влади в регіонах під різними приводами відмовляються повертати мусульманам культові споруди, які їм раніше належали - наприклад, у Дніпропетровську та Миколаєві.

«Я хочу, щоб цей з`їзд став основою об`єднання мусульман на основі дотримання наказів Всевишнього і сприяв би об`єднанню зусиль суспільства на цьому переломному етапі історії Української держави», - завершив свою промову шейх Ахмед Тамім.

На з`їзді було запропоновано доопрацювати статут Духовного управління мусульман України, розширити кількість членів президії і духовної ради до 12 осіб, включивши в нього представників різних національностей. Пропозиції були підтримані делегатами з`їзду практично одноголосно.

ІА "УММА"

Фото: УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся