У Саудівській Аравії понад два мільйони мусульман з усього світу приступили до здійснення хаджу - паломництва до святих місць в Мецці і Медіні.
Саудівська влада напередодні оголосила, що без спеціальних дозволів вони нікого до країни не допустять. Така практика була введена три роки тому. Кожна країна при цьому отримує певну квоту.
Цього року також було заборонено віруючим палити на території святих місць, порушникам загрожує великий штраф.
Сьогодні прочани, одягнувши білі шати, що символізують стан духовної чистоти, відправляться до гори Арафат, де їм належить обряд стояння. Більшість паломників йдуть 25 кілометрів пішки.
Ті, кому подолати цю відстань важко, їдуть на мікроавтобусах. Весь сьогоднішній день паломники проведуть у молитвах, повторюючи: "Я перед тобою, о Аллах".
Хадж - один з основних обов`язків мусульманина, що гарантує йому прощення гріхів і досягнення вічного блаженства в загробному житті. Кожен правовірний зобов`язаний хоча б раз у житті здійснити хадж.
Раніше король Саудівської Аравії запросив здійснити хадж палестинців, обміняних на ізраїльського солдата Гілада Шаліта. Їх він назвав своїми почесними гостями.
Корреспондент.net