Глава Перехідної національної ради (ПНС) Лівії Мустафа Абдель Джаліль заявив, що в основу юридичної системи в Лівії будуть покладені закони шаріату - мусульманського релігійного права. "Як мусульманська країна, ми прийняли ісламські закони шаріату в якості основи законодавства, тому будь-який закон, що суперечить принципам ісламу, скасовується", - підкреслив він, виступаючи на мітингу прихильників нової влади Лівії в Бенгазі.

На цій маніфестації представники ПНС проголосили "звільнення" країни від правління Муамара Каддафі, що тривав 42 роки. Перед своїм виступом на мітингу в Бенгазі глава ПНС став на коліна, щоб зробити мусульманську молитву. Мустафа Абдель Джаліль не уточнив, наскільки досконало нова влада Лівії мають намір дотримуватися норм традиційного мусульманського права.

Закони шаріату у своїй основі були створені на зорі історії ісламу, в ранньому Середньовіччі. У тому чи іншому обсязі норми шаріату діють у багатьох мусульманських країнах, таких як Пакистан, Судан, Афганістан. Тлумачення мусульманського права залежить від прийнятого в країні напряму в ісламі.

Відео дня

Деякі норми шаріату, такі як відсікання руки в покарання за крадіжку або страта через побиття камінням за перелюбство, у наш час не дотримуються в більшості мусульманських країн. Ці норми діють тільки в країнах з фундаменталістськими режимами, таких як Іран або Афганістан часів правління талібів. Ряд строгих і архаїчних норм шаріату діє також в Саудівській Аравії, де панує ваххабітське течія в ісламі.

Вести