Окружний адміністративний суд м.Києва відхилив позов жительки Бахчисараю Сусанни Ісмаїлової, яка вимагала від Міністерства внутрішніх справ України дозволити їй сфотографуватися на паспорт у хіджабі – хустці, носіння якої обов’язкове для віруючих мусульманок, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Судовий процес в Окружному адмінсуді Києва завершився 4 червня. За підсумками розгляду справи суд відмовився задовольнити позов кримчанки, за яким відповідачем виступало МВС України. "Іншими словами, суд вважає, що права мусульманки не ущемляються, а, отже, дівчата будуть вимушені і далі фотографуватися без хіджабу", – пояснює видання.

С.Ісмаїлова готується подати апеляцію на дане рішення суду.

Відео дня

У своєму позові 25-річна Сусанна Ісмаїлова вимагала визнати затверджений наказом МВС №600 від 15.06.2006 р. Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України таким, що суперечить статті 3 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», а також статті 35 Конституції, України яка гарантує громадянам можливість безперешкодно відправляти релігійні обряди. Саме на цей нормативний акт посилаються працівники паспортних столів, що відмовляють віруючим мусульманкам в праві сфотографуватися на паспорт в хіджабі.

Згідно з діючим порядком, фотографії, які подаються для оформлення паспорту, повинні бути виконані з одного негативу, з зображенням обличчя виключно анфас, без головного убору, і виготовлені на тонкому білому або кольоровому фотопапері без кута.