Останні теракти в Росії: висновки для ісламознавства України
Останні теракти в Росії: висновки для ісламознавства України

Останні теракти в Росії: висновки для ісламознавства України

13:45, 14.04.2010
8 хв.

Серія терактів, що відбулася у Росії, поставила у центр уваги питання про подальші взаємовідносини держав світу та Ісламу. Процеси, що відбуваються у Росії, мають вплив на зовнішню і внутрішню політику України...

Серія терористичних актів, що відбулася у Росії останніми тижнями поставила у центр уваги питання про подальші взаємовідносини Російської держави та Ісламу.
Процеси, що відбуваються у Росії, мають великий вплив на зовнішню і внутрішню політику України.

Перший блок: можливі наслідки курсу на прискорену інтеграцію в Росію

Які наслідки може мати для України курс на прискорену інтеграцію в єдину союзну державу в складі Росії, України і Білорусі? З новою силою пристрасті навколо цього питання спалахнули після вкидання в інформаційний простір листа депутата Державної Думи Російської Федерації Є. Федорова з пропозицією створити Україно-Білорусько-Російську державу з єдиною валютою і єдиним президентом.
Характер і спрямованість останніх рішень російського керівництва щодо боротьби з тероризмом недвозначно показували, що буде посилюватися силова складова цієї боротьби. У відповідь можуть піти нові, більш потужні і безжальні атаки інсургентів або терористів. Для збереження контролю над республіками Північного Кавказу і масованого наступу на бази бойовиків Збройними силами РФ вже зараз не вистачає особового складу. За повідомленнями друкованих видань, на Кавказ стали направляти не тільки досвідчених контрактників, а й молодих, необстріляних новобранців. У разі входження української армії до складу єдиної загальноросійської, українцям доведеться служити на Північному Кавказі, брати участь в антитерористичних операціях. Бойовики ж будуть розглядати Україну співучасницею загальноросійської політики на Кавказі.

Відео дня

Звідси висновок: добре було б всебічно розвивати економічне співробітництво з Росією, але при цьому не давати втягувати себе в будь-які спільні загальносоюзні структури.

Другий блок: як події в Росії вплинуть на становище українських мусульман?

Нагадаємо про рішучий та безкомпромісний осуд мусульманами України терористичних актів, вчинених у Росії. Майже у той же день, коли прогриміли вибухи в московському метро, Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» і Всеукраїнська громадська організація «Український центр ісламознавства» прийняли Звернення до російського народу у зв`язку з трагедією в Москві, в якій засуджувався цей нелюдський акт, спрямований, на думку українських мусульман на розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі в «російському суспільстві». У Зверненні наголошувалось, що у тих, хто організував ці злочини, «немає ні національності, ні релігії». Адже всі світові релігії засуджують тероризм, убивство невинних людей у політичних цілях. Так, священний Коран прирівнює вбивство однієї людини до вбивства всього людства. Людське життя в ісламі оцінюється як вищий дар Творця. Мусульманські організації закликали росіян усіх національностей і віросповідань, не піддаватися на провокації, керівників же мусульманських організацій закликали виявити максимальну пильність у збереженні миру і спокою на російській землі і в захисті доброго імені Ісламу і мусульман.

Водночас, деякі політичні діячі та політичні сили спробували використовувати нову хвилю терористичних актів у Росії для вирішення своїх завдань. Зокрема, один із народних депутатів України заявив у ЗМІ, що це «сигнал з мусульманського світу», бо теракт був навмисно здійснений у Страсний тиждень, символічний час для християн.
Але ж такі слова ображають почуття і гідність українських мусульман, які є невід`ємною частиною українського суспільства…

Не забарилися скористатися трагічними подіями в Росії такі кримські політичні структури як КРО «Російський блок» і «Таврійський союз», що зажадали негайної заборони діяльності в Криму Меджлісу кримськотатарського народу, оскільки, на їхню думку, його членами створюються умови для можливих терористичних акцій у майбутньому.
Хочеться сподіватися, що останні кадрові призначення в Криму дозволять забезпечити соціально-політичну стабільність, зберегти міжнаціональний і міжрелігійний мир на півострові. Важливе значення мав робочий візит М. Джемільова до Бельгії, Нідерландів і Німеччини в березні цього року, його виступ 17 березня в Європарламенті на слуханнях про становище кримсько-татарського народу і проблеми відновлення його прав. В цілому виступи та численні зустрічі М. Джемілєьова з керівниками Європарламенту і Євросоюзу стали продовженням системної роботи Меджлісу, спрямованої на залучення зусиль і можливостей міжнародних організацій, насамперед інститутів ООН, ЄС, Ради Європи і ОБСЄ для вирішення питань повернення, облаштування і відновлення прав кримськотатарського народу.

Третій блок: необхідність створення моделі державної політики щодо Ісламу

Останні події в Росії поставили перед Україною питання про необхідність глибокої розробки моделі державної політики щодо Ісламу. Така модель повинна включати як зовнішньополітичну так і внутрішньополітичну складові. Крім того, вона повинна враховувати специфіку історичних традицій, досвіду українського народу, в тому числі, його взаємин з Ісламським світом, склад і традиції мусульманського населення України. Також модель повинна враховувати євроінтеграційні устремління Української держави, увібрати в себе все краще, що є в європейському досвіді взаємин з Ісламом. Потрібно врахувати, що мусульмани України - це складова частина загальноєвропейської мусульманської умми. Показово, що одна з провідних мусульманських структур України - Альраїд - входить до Федерації європейських мусульманських організацій, що об`єднує мусульман 28 європейських країн.

У нерозривному взаємозв`язку з розробкою сучасної моделі державної політики щодо Ісламу повинен бути підготовлений інший документ - Стратегія (Стратегічні орієнтири) розвитку співробітництва України з ісламським світом. Тут повинні бути найбільш повно відображені провідні тенденції світового розвитку, перспективи виходу Ісламського світу на передові рубежі сучасної цивілізації і ті ж переваги і вигоди, які отримає Україна у разі своєчасного опрацювання цього найважливішого напряму своєї зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної стратегії. При цьому слід звернути увагу на те, як багато втрачає Україна внаслідок елементарних прорахунків, нерозуміння, чи навіть нехлюйства деяких державних структур і посадових осіб. Так, в середині 2009 р. така всесвітньо відома та найвпливовіша організація ісламського світу як Організація Ісламська Конференція (ОІК) зверталася до влади нашої країни з проханням надати сприяння у проведенні на території України міжнародного семінару про становище мусульман у Східній Європі. Але, на жаль, кілька місяців українські чиновники тягли гуму, поки ОІК не звернулася до Польщі і питання було вирішено відразу ж, буквально за кілька днів. Тепер цей семінар готується в Польщі. Немає сумнівів у тому, що Польща зуміє максимально скористатися цим семінаром для зміцнення своїх позицій в Ісламському світі в інтересах своєї економіки.

Звичайно, і новій владі в Україні, і всьому громадянському суспільству, і українським мусульманам належить серйозно осмислити трагічні уроки останніх терактів у Росії. Ефективне і повне використання потенціалу ісламського фактору та ісламської цивілізації може сприяти збереженню соціально-політичної стабільності українського суспільства та подальшому розвитку мусульманської умми України в контексті реалізації євроінтеграційної стратегії нашої країни.

В`ячеслав ШВЕД, провідний науковий співробітник світової економіки і міжнародних відносин НАН України, к. і. н., доц., віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Український центр»
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся