Нескінченним потоком рухаються мусульмани-шиїти з усього світу у священне для них місто Кербела (80 км на південь від Багдада) для участі в релігійних церемоніях Арбаїн. Вони знаменують закінчення 40-денного трауру по шанованому шиїтами імаму Хусейну, онукові Пророка Мухаммеда, який був убитий в VII столітті в битві під Кербелою, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Церемонії здійснюються незважаючи на попередження уряду Іраку про те, що паломники можуть стати цілями терористів. "Терористські угруповання концентрують усі свої можливості для нападу під час Арбаїну і після нього", - заявив офіційний представник сил безпеки Багдада генерал-майор Касем аль-Мусаві.

Для захисту прочан в самому місті і передмісті розміщено близько 30 тис. військовослужбовців і поліцейських. З Багдада додатково спрямовано два підрозділи по боротьбі з тероризмом. Цілодобово ведуть чергування 25 медичних бригад і лікарі 10 мобільних госпіталів, 65 машин "швидкої допомоги" готові у будь-який момент виїхати за викликою.

Відео дня

За оцінкою глави провінційної ради Кербелы Мухаммеда аль-Мусаві, протягом десяти днів священне для них місто вже відвідали близько 7 млн. осіб, у тому числі з інших країн. Незважаючи на жорсткі заходи безпеки, в минуле середу в Кербелі стався теракт, жертвами якого стали 23 людини, понад 140 були поранені.

Двома днями раніше смертниця підірвала себе поблизу від групи прочан шиїтів під час перевірки на одному з КПП в Багдаді. В результаті більш як 50 чоловік загинули.