Форум мусульманської культури "Мусульманський світ - 2009", що представляє культуру народів, що сповідають іслам, відкрився напередодні в Пермі (Росія). До 7 грудня там будуть представлені культури татар, башкирів, таджиків, киргизів і інших народів.

"Мета форуму - показати ісламський світ краю, зібрати всіх, хто розкиданий по всій території регіону, в одному місці. Крім того, запрошені всі регіони Приволжського федерального округу, а також сусідні регіони, мечеті, духовні управління мусульман" - розповів РІА "Новости" виконуючий обов`язки муфтія Пермського краю Ільяс Валєєв.

Виставка поділена на ділову і ярмаркову частини. В ході ділової частини проходять круглі столи, виступи і презентації діаспори. Друга частина представляє виставку культурної спадщини мусульман і ярмарок товарів: видавництв духовної літератури, художньо-реставраційних і ювелірних майстерень мечетей, мусульманської атрибутики, халяльних харчових продуктів і виробів народних промислів.

Відео дня

Окрім цього тут розгорнута виставка світової мусульманської реліквії - волоса з бороди Пророка Мухаммеда.

"Ця реліквія зберігається в Тюменському обласному музеї, їй близько півтори тисячі років. У XIX столітті бухарський купець купив її за великі гроші. Пізніше вона потрапила в музей. Раніше цю реліквію в принципі звідти нікому ніколи не давали, а тепер вона приїхала в Пермський край" - сказав радник муфтія Пермського краю з соціальної політики і економіки Халім Шарафєєв.

За його словами, для охорони реліквії на час виставки залучені озброєні співробітники ФСБ.

Волос Пророка Мухаммеда є світовою реліквією мусульман. Таких експонатів в світі всього три. Один перебуває в Стамбулі (Туреччина) в палаці Топкапи разом з іншими реліквіями, що належали пророкові Мухаммеду. Другий - в мечеті Хазратбал, яка розсташована в місті Шрінагар (Індія). Третій волос зберігається в тюменському обласному "Музеї міської Думи". Волосся Посланця аллаха свято шануються мусульманами і використовуються для благословення і лікування від хвороб.