Помер духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї. Таку інформацію поширюють джерела в іранській опозиції.

Повідомляється, що 12 жовтня Хаменеї знепритомнів і був екстрено госпіталізований. За деякими відомостями, аятолла перебував у комі і до нього пустили лише сина і особистого лікаря. Опозиціонери, проте, стверджують, що Вищий лідер країни помер 14 жовтня, передає Газета.Ru.

Стан 70-річного Алі Хаменеї останнім часом різко погіршав. Джерела, що повідомляють про госпіталізацію аятолли, стверджують, що, судячи з усього, різке погіршення самопочуття було викликане природними причинами, тобто не було отруєнням.

Відео дня

За непідтвердженими даними, погіршення здоров`я Алі Хаменеї могло бути пов`язане з нервовим виснаженням: Вищий лідер Ірану переживав через те, що не міг справитися з політичною кризою в країні, що виникла після обнародування результатів виборів. Тоді опозиція заявила, що результати голосування були сфальсифіковані, і вивела своїх прихильників на вулиці Тегерана; в ході безладів загинули не меншого 85 чоловік. Алі Хаменеї в цій суперечці підтримав Махмуда Ахмадінеджада, оголошеного переможцем виборів. Також повідомлялося, що у зв`язку з цими подіями похитнув авторитет Хаменеї серед духовних діячів Ірану.

Відомості про смерть Алі Хаменеї поширюють прихильники кандидатів, Ахмадінеджаду, що програли, - Мир-Хосейна Мусаві і Мехді Каррубі.

На сайті The Daily Telegraph перераховуються ознаки, що свідчать про смерть Алі Хаменеї. Будівлі держустанов драпірують в чорний колір; ведучі іранського телебачення також всі стали носити тільки чорне. Бійці «Басидж», іранського воєнізованого ополчення, патрулюють вулиці і готові до розгону масових акцій.

Алі Хаменеї став Вищим керівником Ісламської республіки Іран в 1989 році. До цього вісім років він був президентом країни; в цей час Іран вів війну з Іраком.