20 серпня з заходом сонця для мусульман починається священний місяць Рамадан. У всіх мечетях здійснюють загальне богослужіння - намаз.

Рамадан - дев`ятий місяць за ісламським календарем. Саме у ці дні, згідно з переказом, були послані Пророкові Мухаммеду перші аяти священної для мусульман книги - Корану.

В період посту від зорі до заходу сонця мусульманинові слід утримуватися від їжі, куріння, іншої насолоди. Всі справи і помисли в ці дні повинні бути тільки добрими, позбавленими зла. До п`яти щоденних молитов додається вечірня молитва, що здійснюється в мечеті під керівництвом священнослужителя - імама. Все це очищає віруючих фізично і духовно.

Відео дня

Із заходом сонця наступає "іфтар" - час розговіня фініками з молоком, горіхами і медом, на зміну яким приходять гуляння упродовж ночі, поки на горизонті не з’явиться зоря. Для малоімущих столи "іфтара" накриваються інколи на вулицях.

Напередодні священного місяця для мусульман настає важливий момент точного визначення часу приходу Рамадана.

Жителі Саудівської Аравії вперше в історії зможуть використовувати телескопи для визначення початку священного місяця за положенням місяця. Вердикт, що дозволяє використовувати астрономічний інструмент, як повідомила газета "Independent", виніс верховний суд країни.

Встановлення точної дати початку Рамадана, 9-го місяця місячного календаря, за допомогою телескопів в астрономічних обсерваторіях було узаконене в країні минулого року.

Раніше настання священного місяця визначалося в Саудівській Аравії, як і в інших державах ісламського світу, спеціальною комісією богословів з положення місяця. Робилося це візуально - за появою півмісяця на небі - молодика.

Тепер же і пересічні громадяни Саудівської Аравії зможуть, озброївшись телескопом, безпосередньо спостерігати за появою півмісяця.

Дев`ятий місяць мусульманського місячного календаря, один з чотирьох священних місяців в ісламі. У доісламськом календарі аравійських племен Рамадан приходився на літній період. Раніше в Мецці існувала традиція присвячувати цей місяць благочестивим справам (таханнус).

Згідно з переказом, в один з днів Рамадана Пророкові Мухаммеду було послано перше одкровення. Пост в Рамадан був запроваджений через 17-18 місяців після хиджри. Його встановлення було пов`язане з виникненням власне ісламських релігійних традицій.

Дотримання 30-денного поста в місяці Рамадан пов`язано із згадкою в Корані про те, що саме в цей місяць Аллах через архангела Джабраїла послав пророкові Мухаммеду у вигляді одкровення Коран. (2:181)

З приводу поста в Корані сказано: "Про тих, хто увірував! Наказаний вам пост, також як він наказаний тим, хто був до вас, - можливо, ви будете богобоязненими - на відлічені дні; а хто з вас хворіє або в дорозі, то - число інших днів. А тих, які можуть це, - викуп – нагодувати бідняка».