Мусульманкам Бухари заборонили відвідувати мечеті, куди вони раніше приходили, щоб послухати проповіді перед п`ятничною молитвою, повідомляє NEWS.ru.

За даними Комітету у справах релігії Узбекистану, в 2009 році п`ятничні молитви в мечетях Бухари відвідали понад тисячу жінок. Особливою популярністю у них користувалися два мусульманські храми - мечеті "Хужа таббанд" і "Пірі дастгир". Проте останнім часом представники правоохоронних структур, духовентсва і махаллінських (квартальних) комітетів активно відмовляють мусульманок від візитів в мечеті.

На думку директора Бухарського середньо-спеціального духовного навчального закладу для жінок "Жуборі Калон" Шохіди Абдуллаєвої, жінки відвідують мечеті через своє неуцтво. "Це релігійна безграмотність і нічого більше. За хадісами (вислови пророка Мухаммада і його діяння), якщо чоловік читає молитву в мечеті, йому зарахується 26-кратний савоб (добра справа), а жінці, що читає молитву вдома, 27-кратний. Тому мусульманки читають намаз вдома", - пояснює Ш.Абдуллаєва.

Відео дня

"Ми з подругами відвідуємо мечеть тому, що нам хочеться почути промову імама, який виступає до початку п`ятничної молитви. Вона кожного разу неповторювана, і ми дізнаємося для себе багато корисного", - зізналася одна з відвідувачок мусульманського храму.

Місцеві чоловіки ставляться до цього явища по-різному. Хтось не знаходить в цьому нічого поганого, інші вважають, що це неправильно, багатьом незручно ходити в мечеть і концентруватися на молитві у присутності жінок.

Сьогодні в більшості мечетей мусульманського світу жінок у мечеть або не пускають взагалі, або відводять для них окреме місце для молитви, набагато меншого розміру і не так красиво оформлене.