20 липня. Радіо Свобода

У Криму нелегальна партія Хізб-ут-Тахрір, що в перекладі з арабської – Партія ісламського визволення, закликала відмовитися від капіталістичної і соціалістичної економічних систем і звернутися до принципів мусульманської економіки. У неділю в Сімферополі мусульманська громада Давет, близька до хізбів, провела велелюдну конференцію на економічно-релігійну тематику.

Партія ісламського визволення Хізб-ут-Тахрір має на меті створення всесвітньої ісламської держави Халіфат, тож на території України вона не зареєстрована. Її ж прихильники об’єднуються в релігійні громади, які діють цілком легально. Одна з таких автономних мусульманських громад Давет й організувала конференцію «Від утисків і несправедливості капіталізму до світла Ісламу».

Відео дня

Захід, присвячений «88 річниці падіння Халіфату», пройшов в одному із найбільших і найпрестижніших закладів Сімферополя – в Кримському українському театрі. В залі, розрахованому на 800 осіб вільних місць не було. Конференцію традиційно розпочали з читання Корану, а потім її учасники заслухали кілька доповідей, серед яких: «Економіка капіталізму – приклад неспроможності законотворчості людини» та «Ісламська економічна система під захистом держави Халіфат – шлях до спокою і процвітання народів».

У виступах жорстко критикувалася нинішня економічна ситуація у світі, а економічна криза пояснювалася тим, що люди самостійно намагаються писати закони. Представник Хізб-ут-Тахрір в Криму Абдуселям Селяметов сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що демократичні цінності і принципи ліберальної економіки не принесли світу спокою, бо люди намагаються самі для себе писати закони. За його словами, насправді закони для людей уже написані Всевишнім, і лише їхнє виконання у Халіфаті принесе людству спокій і процвітання.

Офіційні структури «стурбовані» діяльністю Хізб-ут-Тахрір на півострові

Хізб-ут-Тахрір під прикриттям релігійної громади Давет не вперше проводить у Криму подібні заходи. Торік конференція «Радикалізм, екстремізм та «ісламізм», де стверджувалося, що «війна Заходу проти тероризму – це війна проти ісламу», викликала значний суспільний і політичний резонанс.

«Хізб-ут-Тахрір» зараз діє у більш як 40 країнах світ, причому на Заході – цілком легально (окрім Німеччини, та й там вона заборонена через антисемітизм). Ця організація декларує своєю метою роботу з «повернення мусульман до ісламського способу життя шляхом встановлення ісламської держави – Халіфату», акцентуючи на «виключно політичних методах» цієї роботи. Вона публічно заперечує насилля і військову діяльність для своїх членів і заявляє, що в немусульманських країнах «не працює для зміни системи правління і діє в межах чинного законодавства, спонукаючи мусульманське суспільство бути вірним ісламові».

Водночас експерти київського Центру близькосхідних досліджень, посилаючись на аналіз досвіду інших країн, вважають, що діяльність хізбів, чи ще як їх називають – «політичних ісламістів», багато в чому готує ґрунт для екстремістських рухів.

Муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що Хізб ут-Тахрір «загрожує не тільки етнічній і релігійній самобутності кримських татар, вносить розкол в кримську мусульманську громаду, але й несе у собі загрозу майбутньої радикалізації міжконфесійних стосунків і дестабілізації етнополітичної ситуації в Криму, сіючи зерна ворожнечі і протистояння на релігійному ґрунті».

Представники Республіканського комітету у справах релігій при Раді міністрів АРК теж періодично висловлюють стурбованість діяльністю представників «нетрадиційного Ісламу». Але представники цієї урядової структури кажуть, що діють у межах закону, який зобов’язує реєструвати будь-які релігійні громади, чиї статути та інші документи відповідають нормам законодавства України. Навіть, якщо відомо, що за цими громадами стоять якісь радикальні течії.

У травні нинішнього року Служба безпеки України повідомила, що «запобігла спробі створення в Україні філії міжнародної релігійно-політичної організації з радикальною ісламською ідеологією Хізб ут-Тахрір». За словами речниці СБУ Марини Остапенко, Служба безпеки виявила і не допустила спробу іноземців створити на території України «осередок забороненої в 29 країнах світу міжнародної терористичної організації Хізб ут-Тахрір. За даними спецслужб, до складу угруповання входили 9 осіб, які в різний час пройшли спецпідготовку в таборах на території країн Близького Сходу. Для організації філії залучалися громадяни України, які прийняли іслам, – зазначила Марина Остапенко.

Тоді ж представники Хізб-ут-Тахрір поширили в мас-медіа заяву, в якій спростували заяву СБУ, назвавши її безпідставною і неправдивою.

Поки що Духовне управління мусульман Криму контролює більшість релігійних мусульманських громад на півострові – близько 360 проти 60 автономних. Частина останніх – перебуває під впливом Хізб-ут-тахрір. Але, як відзначають місцеві оглядачі, без допомоги держави традиційний Іслам швидко програє закордонному фінансовому і політичному впливові на кримську Умму – мусульманську громаду, що є найбільшою в Україні.

Володимир ПРИТУЛА