Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф / dumrf.ru

За ініціативою президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва мечеть, що  будується у Чиланзарском районі Ташкента, буде носити ім'я шейха Мухаммада Садика Мухаммада Юсуфа.

Як повідомляє прес-служба глави держави Узбекистана, Шавкат Мірзійоєв відвідав минулої п'ятниці місце будівництва мечеті в ході ознайомлення зі споруджуваними об'єктами в столиці.

Президент Узбекистану особисто контролює будівництво мечеті / president.uz

«Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф (1952-2015) був ученим, не тільки широко відомим в Узбекистані, але і визнаним у всьому ісламському світі. Він присвятив своє життя вивченню і пропаганді основ священної релігії іслам», – сказав президент.

Відео дня

У 1989 році шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф був обраний головою, муфтієм Духовного управління мусульман Середньої Азії і Казахстану. На цій посаді він вів широку міжнародну діяльність, зміг налагодити і розвивати культурно-просвітницькі зв'язки з багатьма ісламськими країнами.

Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф як муфтій і як депутат парламенту колишнього союзу вніс уряду звернення, де викладалися питання поваги прав мусульман, створення для них необхідних умов.

«Виступ з такою ініціативою в той час, коли панувала тоталітарна ідеологія, без сумнівів, було величезним подвигом, – сказав Шавкат Мірзійоєв. – Внаслідок цього радянський уряд змінив політику щодо мусульман, відкрилися мечеті і медресе, збільшилася кількість паломників, які вирушають у хадж. У 1990 році з республік Центральної Азії через Ташкент зробити хадж вдалося 500 мусульманам. Це дуже великий результат, враховуючи, що в ті часи щорічно в хадж відправлялися всього 20-30 чоловік зі всього Союзу».

Видатний учений написав понад 100 книжок на релігійно-просвітницьку тематику. Є автором коментарів узбецькою мовою книг «Мухтасари Викая», «Кіфая», «Мазхаби – символ єдності», «Не дотримання мазхабу – найнебезпечніша біда, що загрожує ісламському шаріату».

В останні роки Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф, будучи членом установчих зборів «Всесвітнього Ісламського зв'язку», був зайнятий роботою з розвитку релігійної культури серед жителів Узбекистану.

Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф помер 10 березня 2015 року в Ташкенті від серцевої недостатності. На похороні шейха брала участь немислима в історії республіки кількість людей – близько 200 тисяч осіб.