У Швейцарії зацікавлено відреагували на заяву французького президента Ніколя Саркозі, що прозвучала напередодні, про те, що паранджа – це знак приниження жінки і її поневолення, а не релігійна необхідність. З цією заявою глава Французької Республіки виступив перед національними зборами країни.

У Швейцарії мусульман значно менше, проте пов`язані з ісламом питання також регулярно виходять на поверхню, повідомляє швейцарська Nashagazeta.ch.

Президент Групи з вивчення ісламу в Швейцарії (GRIS) Стефан Латіон повідомив, що хоча не так уже багато жінок у Франції носять паранджу, "їхня кількість зростає". Подібну ж ситуацію експерт відзначив у Швейцарії, підкресливши, що, оскільки основна частина мусульман прибуває до Швейцарії з Балкан, де останнім часом міцніють сафалістські тенденції, можна припустити, що паранджі з`являться і тут.

Відео дня

У будь-якому випадку, дискусія з приводу носіння паранджі корисна, вважає експерт. "Паранджа – виклик тим, хто її бачить. Вона – результат буквального розуміння тексту Корану, що закликає жінок повністю закривати себе".

Повністю розділяючи позицію Ніколя Саркозі в тому, що "паранджа – проблема не релігії, а гідності жінки", С. Латіон наполягає на необхідності заборонити носити паранджу в Швейцарії, де, на відміну від Франції, в навчальних закладах дозволено носити хіджаб, що закриває тільки голову.

Стефан Латіон вірить, що політична культура Швейцарії, традиційно відкрита до нових ідей, дозволить уряду спокійніше підійти до цього питання. Крім того, позиція Конфедерації полегшена відсутністю колоніальної спадщини, як у Франції, або просто такої значної кількості мусульман, як, наприклад, в Англії. Проте не варто забувати, що на адресу керівництва Швейцарії все частіше лунають звинувачення в надмірному заграванні з мусульманським світом.

Практичні питання, пов`язані з віросповіданням, у Швейцарії регламентуються кантональними законодавствами, що і пояснює різноманіття тлумачень. Наприклад, у Женеві державним службовцям, включаючи лікарів у госпіталі, заборонено носити релігійні символи, а в лозаннському кантональному госпіталі можна побачити жінок у хустинах.

Своєрідно вирішують цю проблему в Бельгії, де паранджу прирівнюють до карнавального костюма. Там будь-кого, хто вийшов на вулицю в масці, що закриває обличчя в капюшоні або чадрі не під час карнавалу, можуть оштрафувати, і така людина зобов`язана на вимогу поліції відкрити обличчя.