Умма зібралася біля могили Марджані в Ново-Татарській слободі Казані / youtube.com

Сьогодні, 16 січня, у день 200-річчя з дня народження видатного татарського просвітителя, вченого, богослова, філософа, історика та мислителя Шигабутдина Марджані, татарстанська умма на чолі з муфтієм республіки Камілем хазратом Самигуліним зібралася біля його могили на Татарському кладовищі у Ново-Татарській слободі Казані. Про це повідомляє Islam-today.

Тут із самого ранку керівництво ДУМ РТ, імами з різних куточків Татарстану, викладачі, шакирди медресе та представники засобів масової інформації вшанували пам'ять великого Марджані.

Захід розпочався із проповіді керівника відділу дагвата ДУ РТ, імам-хатийба Апанаєвської мечеті м. Казань Ніяза хазрата Сабирова про життя та діяльність вченого.

- З арабської мови ім'я «Шигабутдин» можна перекласти як «метеор релігії» або «Летюча зірка Ісламу», - підкреслив він. - Дійсно, спадщина імама немов яскрава комета освітила життя татарського народу. Отримавши у молодості традиційну для того часу бухарську і самаркандську освіту, татарський богослов по приїзду до Казані протягом десятиліть присвячує усе своє життя оновленню суспільного життя татарського народу і освоєнню прогресивної спадщини арабської, перської, османської думки та сучасної західноєвропейської культури. Наш обов'язок - передати безцінну спадщину Марджані молодому поколінню.

Як розповів Ніяз хазрат, Шигабутдин Марджані був імам-хатийбом і мударисом медресе 1-й Казанської мечеті, де виконував свій просвітницький борг аж до кінця свого життя. Перу Марджані належать більше 30 праць, переважна частина яких написана арабською мовою. У них татарський богослов з позиції ханафітського мазхабу і матуридитської акийди відстоює вчення сунітського Ісламу (ахл сунна валь джамага). Твори імама широко розійшлися усім ісламським світом і по праву увійшли до скарбниці мусульманського богослов'я і науки.

Далі слово передали муфтію Камілю хазрату Самигуліну, який у пам'ять про Марджані прочитав аяти зі Священного Корану. Здійснив дуа біля могили, де спочиває великий Шигабутдин хазрат, і імам-мухтасиб Зеленодольського району Габделхамит хазрат Зиннатуллін.