Судді в штаті Мічіган зможуть забороняти мусульманкам перебувати в залі суду в головних уборах, повідомляє Седмиця.ru з посиланням на Associated Press. Верховний суд штату, що розглядав позов однієї з невдоволених жінок, постановив, що судді мають право визначати "дрес-код" на судових засіданнях.

У Верховному суді штату на користь такого рішення проголосували п`ять суддів, а двоє виступили проти: останні наполягали, що у випадках, коли одяг має релігійне значення, треба робити виняток.

Такої ж думки дотримуються в Американській спілці за громадянські свободи (ACLU) й інших подібних організаціях, що захищають права меншин. Юрист ACLU Джесі Россман (Jessie Rossman), що виступала на боці позивачки, висловила "глибоке розчарування" результатом справи. При цьому Россман сподівається, що судді розумно використовуватимуть дане їм право і не будуть "обмежувати релігійні свободи".

Відео дня

У випадку з позивачкою, 45-літньою мешканкою Детройта Джинні Мухаммад (Ginnnah Muhammad), йшлося не про розповсюджений платок-хіджаб, а про нікаб, що повністю приховує обличчя жінки, залишаючи вузький проріз для очей.

У 2006 році окружний суддя в місті Хемтремек відхилив поданий Мухаммад цивільний позов на фірму з прокату автомобілів, бо жінка відмовилася зняти платок. Своє рішення суддя Пол Парук (Paul Paruk) мотивував тим, що через нікаб не міг оцінити правдивість слів Мухаммад.

Те, що мусульманки носять платки (як правило, йдеться про хіджаб) у громадських місцях, де не можна перебувати в головних уборах, вже не раз призводило до конфліктів і суперечок у різних штатах США. Давуд Валід (Dawud Walid) – представник Ради американо-ісламських відносин (CAIR), слова якого цитує The Detroit News, – скаржиться, що часто-густо мусульманки не розповідають владі про ті чи інші злочини, бо в суді їм би довелося знімати традиційні головні убори