Імам радить використовувати для биття дружин батіг / facebook.com/groups

У Казахстані розгорівся справжній скандал після того, як у соціальній мережі Facebook на початку нового року було опубліковано відеозапис, у якому проповідник каже, що «допустимо бити жінок без нанесення їм травм». Про це повідомляє Islam-today.

Користувачі соціальних мереж обрушилися на священнослужителя з критикою, активісти розцінили її як «пропаганду нерівноправності і насильства». Пізніше з'ясувалося, що скандальне відео було опубліковано на YouTube ще три роки тому, а людина, яка виступає з проповіддю, - це в минулому член Республіканської інформаційно-агітаційної групи при ДУМК, а нині викладач університету «Нур Мубарак» в Алмати Ризабек Батталули.

Прокоментувати свої слова Казахській редакції "Радіо Свобода" богослов відмовився. У відеоролику він зазначає, що «шаріат дозволяє бити жінок без нанесення травм та переломів», також дозволяє «сильно здавити їм потилицю», і нагадує: «...в оселях наших предків з метою «перевиховання» жінок висіла камча».

Наприкінці відеозапису проповідник каже, що не закликає бити жінок, і нагадує, що «такі дії властиві слабким чоловікам». «Найсильніший чоловік - той, хто може змусити себе поважати без рукоприкладства».

Відеопроповідь на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook прокоментував прес-секретар Духовного управління мусульман Казахстану Агабек Конарбайули. Він зазначив, що проповідникам не дозволено виступати з особистими судженнями з таких делікатних питань у шаріаті.

«Образне пояснення непривабливих вчинків наших коханих, умовляння, прояв справжньої турботи по відношенню до них, покарання залишенням їх на самоті, покарання тимчасовим мовчанням – ці методи виховання набагато ефективніше фізичного покарання. Найскладніше – зламати стіну у спробі виправити її кривизну. Прагнення підкорити жінку через насильство - це безсилля, можливо, слабкість. Це природно, що суспільство не приймає сказане Ризабеком Батталули», – зазначив Агабек Конарбайули.