Учасники міжнародної конференції "Мусульмани СНД за міжконфесійну та міжнаціональну злагоду", що проходить сьогодні у Москві, закликають до ефективної пропаганди миротворчого потенціалу ісламу. У форумі беруть участь 40 релігійних діячів з восьми країн Співдружності, повідомляє ІТАР-ТАРС. Конференція проводиться за ініціативою Верховної ради мусульман Кавказу, Міжнародної ісламської місії і Фонду підтримки ісламської культури, науки й освіти.

"Сьогодні надзвичайно важливо протистояти ідеям релігійного фанатизму, екстремізму, що їх поширюють окремі сили з-за кордону чи зсередини", – підкреслив глава мусульман Кавказу шейх уль-іслам Аллахшукюр Паша-заде, який прибув на зустріч з Азербайджану. Він сказав, що використовувати релігійні гасла для прикриття екстремізму є "великим гріхом" і "блюзнірством". "Ми повинні разом, взаємними зусиллями присікати всі прояви екстремізму. Виховуючи наші народи у дусі толерантності, ми зможемо підтримати міжнаціональну злагоду", – підкреслив Паша-заде. Глава мусульман закликав використовувати для цих цілей міжкультурний діалог.

Він також відзначив, що після розпаду СРСР, хоча і настав час повернення до релігійних цінностей, проте на пострадянський простір "блискавично вторглися і почали насаджувати національну ворожнечу і релігійну нетерпимість" деструктивні течії. "Цінності ісламу, які віками утверджувалися на наших землях, а також практика мирного співіснування й успішна взаємодія людей різних культур упродовж багатьох десятиліть в межах єдиної держави – багатюща духовна спадщина", – підкреслив духовний лідер Кавказу.

Відео дня

Азербайджанського діяча підтримали представники інших держав Співдружності. З ініціативою створення консультативної ради мусульман СНД виступили декілька муфтій.

"Ми повинні зберігати єдність мусульман. Я підтримую створення цієї ради для поглиблення і розширення духовних зв`язків мусульман країн Співдружності", – сказав в інтерв`ю ІТАР-ТАРС Азреті Мураталі ажи Жуманов – муфтій Киргизії, де проживає 4,5 млн мусульман. Він також виступив проти використання терміну "ісламський екстремізм". "Іслам не виховує екстремізм. Він – релігія миру. Ми маємо всі разом боротися проти екстремізму, але не зброєю, а вихованням", – сказав муфтій.

Учасники форуму зійшлися на думці, що "мусульмани СНД повинні триматися єдиної принципової позиції в протидії ісламофобії, екстремізму і тероризму і сприяти ефективній пропаганді миротворчого потенціалу ісламу".

Крім того, ісламські лідери підкреслили важливість боротьби з суспільними вадами, зокрема з наркоманією, алкоголізмом, етичною деградацією. Муфтій СНД виступили за тісну взаємодію "з традиційними релігійними конфесіями, у тому числі в рамках Міжрелігійної ради СНД, що провадить ефективну діяльність".

На конференції присутні представники традиційних релігій: православні й іудеї. Гостями форуму є посол Азербайджану в РФ Полад Бюль-Бюль-огли, заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Салтанов.