Центральна мечеть Ташкента

У найбільшій мечеті Узбекистану «Хазрат Імам», що знаходиться у Ташкенті, з 7 січня почав звучати азан через гучномовці. Про це з посиланням на джерела повідомляє "Озодлик".

«Після намазу імам мечеті особливо підкреслив важливість цієї події, і, перелічивши всі добрі справи влади, повідомив, що гучне звучання азана було запроваджено за ініціативи глави держави», – йдеться у повідомленні сайту.

Після цього головний імам мечеті «Хазрат Імам» Хабибуллох Абдураззаков прочитав молитву за здоров'я президента Шавката Мирзияєва.

Відео дня

Чи дозволить влада гучне звучання азана в інших мечетях Узбекистану, поки невідомо.

Однак, день від дня у країні збільшується кількість мечетей, у яких почали використовувати гучномовці для призову до молитов.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року Духовне управління мусульман Узбекистану висловило надію на те, що незабаром влада дозволять муедзинам читати азан через гучномовці. А вже у листопаді у великих мечетях в Юнусабадському, Чиланзарському, Хамзинському і Яшнабадському районах міста Ташкента азан зазвучав через гучномовці.

Протягом останніх десяти років в Узбекистані було заборонено закликати до молитви через гучномовці. За офіційною версією, причиною заборони стало невдоволення представників інших релігій, які поскаржилися на гучне звучання азана.

Релігія у 32-мільйонному Узбекистані, де 93% населення становлять мусульмани, протягом тривалого часу перебувала під повним контролем держави. Країна щороку піддається критиці з боку міжнародного співтовариства «за нехтування релігійних свобод». За даними міжнародних правозахисних організацій, в країні утискаються права не лише мусульман, але і представників релігійних меншин.

Нагадаємо, що на початку січня цього року Сполучені Штати внесли Узбекистан до числа 10 країн, що «викликають особливу стурбованість» у зв'язку з порушеннями свободи совісті і придушенням релігійних свобод.