Швейцарці хочуть заборонити носити бурку в громадських місцях / og.ru

Переважна більшість громадян Швейцарії - понад 76% - висловлюються за заборону носіння у громадських місцях одягу, що повністю приховує обличчя, зокрема, бурки. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, які опублікувала в неділю газета Le Matin Dimanche, повідомляє ТАСС.

За даними розміщеної у виданні інфографіки, у підтримку народної законодавчої ініціативи, що вимагає заборонити приховувати обличчя в громадських місцях, на референдумі готові проголосувати 76,3% громадян. При цьому 59,8% заявили, що підтримують таку заборону "безумовно", а 16,5% - "безсумнівно". Проти заборони виступили 20,6% респондентів, а 3,1% поки не визначилися з позицією. Опитування було проведено в грудні 2017 року компанією Marketagent.com серед 1264 людей.

У вересні минулого року у Федеральну канцелярію було передано понад 100 тис. підписів у підтримку народної законодавчої ініціативи "Так - забороні на приховування обличчя". Референдум на цю тему може відбутися у 2019 році.

Відео дня

Текст ініціативи говорить, що "ніхто не може приховувати обличчя в громадському місці, а також у місцях, доступних для публіки, або там, де надаються зазвичай доступні для всіх і кожного послуги". Виключення при цьому становлять місця культу. Зазначається також, що "ніхто не може примусити людину приховувати обличчя за мотивами її статі". Приховувати своє обличчя можна лише з причин, пов'язаних зі здоров'ям і безпекою, а також із кліматом і місцевими звичаями.

На даний момент заборона на бурку діє тільки в одному з 26 швейцарських кантонів і напівкантонів - Тічино. Місцевий референдум із цього питання відбувся там у 2013 році, а офіційно заборона набула чинності з 1 січня нинішнього року.