В рамках заходу в Туреччині зібралися вчені та релігійні діячі, відповідальні за видання фетв / islam-today.ru

За ініціативи Управління у справах релігії Турецької республіки, у Стамбулі 16 грудня відбулося щорічне засідання Євразійської ісламської Ради з фетв. У ході засідання були розглянуті шляхи розвитку Ісламу на Євразійському просторі, а також сучасні медичні питання, які вимагають особливої уваги в ході шаріатських досліджень і подальшого винесення фетв, повідомляє Islam-today.

Окрему увагу було приділено медицині, у тому числі, ставленню Ісламу до абортів. Чи можна переривати вагітність на ранніх термінах, чи дозволена з точки зору релігії преімплантаційна генетична діагностика ембріона, чи можна заморожувати або продавати сперматозоїди, яйцеклітину і ембріон – це лише мала частина питань, які були підняті присутніми.

Варто зазначити, що згідно з ісламським правом збереження життя – одна з найважливіших цінностей, найважливіше право людини. Життя людини починається з моменту злиття двох гамет, а отже, право на життя ембріона повинно зберігатися з моменту його зачаття.

Відео дня

Резюмуючи, аліми підкреслили, що іслам виступає проти абортів, у тому числі на ранніх термінах вагітності, тому що життя дарує Всевишній, і ніхто інший не має права забирати життя.

«На жаль, в арабо-мусульманському світі побутує думка про дозволеність абортів до 120 днів після зачаття. Ця ідея отримала широке поширення і серед російських мусульман. Головним критерієм у цьому питанні є наявність життя, відбирання якого є великим гріхом в ісламі. Сучасні медичні технології доводять наявність життя вже в перші днів зачаття і саме це лягло в основу фетви про заборону абортів на ранніх стадіях вагітності», - розповів заступник голови Євразійської ісламської Ради з фетв Рустам хазрат Нургалеев.