Фото: svjetlo-dunjaluka.com

У Туреччині прийняли закон, що дозволяє мусульманським муфтіям проводити одруження в мечетях, і він вже викликав протести громадських активістів та опозиційних політиків, які вбачають в ньому зазіхання на права жінок і світські основи держави. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на theguardian.

Закон, що дозволяє муфтіям проводити церемонії вінчання, пройшов голосування в парламенті, був затверджений президентом Реджепом Таіпом Ердоганом і опублікований в офіційному виданні, незважаючи на протести активістів неурядових організацій та опозиційних парламентаріїв. Особливе роздратування опозиції викликало жорстка заява Ердогана на адресу опозиції, що прозвучала ще в жовтні – про те, що закон буде прийнятий «у будь-якому випадку, хочете ви цього чи ні».

Тепер муфтії можуть офіційно проводити церемонії вінчання, раніше це була виключно функція державних чиновників служб реєстрації актів цивільного стану. У законі також міститься положення про те, що особи, які здійснили «аморальні вчинки» до вступу в шлюб, не можуть претендувати на турецьке громадянство.

Відео дня

Прихильники нового закону запевняють, що він ні в чому не зазіхає на правила цивільного одруження, не створює лазівок для ранніх шлюбів і багатоженства, а всього лише узаконює традицію і робить обряд вінчання в мечеті офіційним і зручним для правовірних. Опоненти ж стверджують, що закон вносить абсолютно непотрібний розкол у суспільство, яке  ще не оговталося від наслідків невдалого торішнього перевороту і триваючої кампанії придушення незгодних – в країні, де вже 16 місяців діє режим надзвичайного стану.