Фото: IslamReview.ru

У Києві на території соборної мечеті "Ар-Рахма" 1 вересня відбудеться урочистий захід на честь головного мусульманського свята Курбан-Байрам.

Свято жертвоприношення (араб. Ід Аль-Адха) має цікаву історію.

Пророку Ібрахиму приснився сон, в якому він приносить у жертву Богові свого первістка – сина Ісмаїла. Відомо, що сни Пророка – це істина (Пророцтво), знамення від Всевишнього, які потрібно обов'язково виконувати. Це було велике випробування для Пророка. Син, дізнавшись про заповіді, не чинив опір батьку, адже обидва вони були побожними і покірними Творцеві. Перед тим, як виконати це веління, Пророк Ібрахим, мир йому, як люблячий батько, гірко заплакав, обійняв і поцілував Ісмаїла. Але коли він намагався виконати веління Всевишнього, ніж не різав.

Відео дня

І тут він почув голос Ангела: «О, Ібрахиме! Ти хотів виконати те, що бачив уві сні, але замість твоєї дитини – баран». Тобто покірність Пророка Ібрахима була прийнята Богом, і за це він отримав велику винагорода. Це випробування показало міцну віру і богобоязливість Пророка. Натомість він з раю отримав жертовну тварину – великого барана. Пророк Ібрахим зарізав його в місцевості Міна.

Готовність пожертвувати сином, заради свого Господа, показує, наскільки сильна любов Пророка Ібрахима до Бога. Лише благочестивий син міг відповісти такою смиренністю. Справді, це велике випробування! Ібрахим довів свою готовність віддати Господу найцінніше.

Роздумуючи над цією історією, мусульмани розуміють, як важливо бути богобоязливими в будь-якій ситуації: в горі чи радості, щасті чи біді; наскільки важливо завжди зберігати щиру надію на Бога, бути готовими з честю зустріти будь-які випробування і виклики.

Згадуючи про це велике випробування, яке Пророк Ібрахим витримав з честю, проявивши покірності Творцеві, мусульмани під час святкування Ід Аль - Адха здійснюють курбан – ріжуть барана й роздають м'ясо людям.