Фото: Ansar.Ru

Верховний суд Індії постановив скасувати практику "миттєвого розлучення" мусульман, назвавши її такою, що суперечить конституції.

Як повідомляють "РИА Новости" з посиланням на газету "Hindustan Times", Верховний суд Індії скасував спірну практику ісламського "потрійного талаку", яка давала чоловікові можливість розлучитися з дружиною проголошенням слова "талак" ("розлучення" арабською мовою). Згідно з постановою суду, "миттєве розлучення" суперечить головним принципам ісламу та статті 14 Конституції країни, гарантує рівноправність.

"Талак-і-Биддат (миттєве розлучення) є явним свавіллям, що дозволяє мусульманину розірвати шлюб з власної примхи", - цитує газета слова одного з суддів. Рішення про скасування спірної практики було прийнято голосами трьох з п'яти суддів.

Відео дня

Конституція Індії нині дає релігійним громадам країни широкі права у регулюванні особистих цивільних відносин своїх членів. Однак на початку червня минулого року Рух мусульманок Індії (BMMA) зажадав заборонити практику "потрійного талака", повідомивши, що зібрав понад 50 тисяч підписів на підтримку такого рішення. Правила розлучення у мусульман дозволяють чоловікові розлучитися з дружиною проголошенням слова "талак", при цьому деякі богослови допускають можливість тричі вимовити слово "талак", щоб припинити шлюб миттєво.

Практика "потрійного талака" широко поширена в Саудівській Аравії. У багатьох мусульманських країнах вона заборонена, оскільки допустимість "миттєвого розлучення" ставиться під сумнів богословами, але мусульмани в Індії нею активно користуються. Крім того, з розвитком сучасних технологій розлучатися стає ще простіше - достатньо відправити дружині повідомлення за допомогою SMS або будь-якого іншого мобільного сервісу.