Фото: islamdag.ru

Управління мусульман Узбекистану запровадить онлайн-систему реєстрації паломників, які збираються здійснити хадж, у відповідності до постанови уряду, оприлюдненої у вівторок. Про це повідомляють "РИА Новости".

Хадж є одним з п'яти стовпів, на яких ґрунтується іслам. Паломництво до святих місць у Мецці наказано здійснити хоча б один раз у житті кожному мусульманину. Хадж ділиться на великий і малий. Малий хадж, на відміну від великого, мусульманин може зробити в будь-який час року. У свою чергу великий хадж здійснюється у присвячений цьому місяць зуль-хіджа ("місяць паломництва"). У зв'язку з тим, що мусульманський календар є місячним, час вчинення хаджу щороку змінюється.

"Комітетові у справах релігій при кабінеті міністрів Республіки Узбекистан, міністерству з розвитку інформаційних технологій і комунікацій Республіки Узбекистан у двомісячний термін запровадити на офіційному сайті Управління мусульман Узбекистану єдину систему онлайн-реєстрації паломників хаджу й умри з регулярним оновленням", - повідомляється в тексті документа.

Відео дня

Згідно з постановою, це рішення прийнято з метою дотримання принципів об'єктивності й соціальної справедливості при формуванні списків бажаючих здійснити паломництво, а також забезпечити суворе дотримання встановлених правил організації паломництва. Зокрема, за громадянами, які змінили постійне місце проживання, буде зберігатися чергу на здійснення паломництва.

Також усі етапи медичного обстеження паломників проводитимуться на безкоштовній основі єдиних медустановах у Ташкенті та регіонах Узбекистану. Національній авіакомпанії "Узбецькі авіалінії" доручено вжити заходів щодо зниження вартості авіаквитків для паломників.

Загальна квота паломників у Саудівську Аравію з Узбекистану в 2017 році була збільшена на 20% порівняно з 2016 роком - до 13,2 тисячі осіб. Зокрема, квота на великий хадж зросла в 1,4 рази - до 7,2 тисячі паломників, квота на малий хадж – помру - збереглася на рівні 6 тисяч паломників (5,35 тисячі людей навесні і 650 людей у літній період). Влада Узбекистану також звернулися з проханням до Саудівської Аравії збільшити з 2018 року квоту на помру з 6 тисяч до 10 тисяч осіб.

РИА Новости.