Фото: vhijabe.ru

Перший конгрес жінок - проповідників ісламу відбувся в індонезійському місті Чиребон. 500 жінок-улемів (богословів) Саудівської Аравії, Індії і Пакистану розробили фетву (правове рішення з суспільного, політичного або правового питання), рекомендуючи заборонити ранні заміжжя і підняти мінімального віку вступу у шлюб з 16 до 18 років, повідомляє ТАСС з посиланням на "Independent".

Міністр у справах релігії Індонезії Люкман Хакім Сайфаддин обіцяв передати фетву уряду.

Експерти назвали подію поворотним моментом у боротьбі мусульманок за рівність статей. Фетва не є законом, але впливає на рішення уряду. Трактувати писання за традицією мають право лише священнослужителі - чоловіки.

Відео дня

За словами учасниці конгресу, засновниці організації "Сестри ісламу" (Sisters in Islam) Зайнах Анвар (Zainah Anwar), необхідно боротися з чоловічим монополізмом в цій сфері і дозволити жінкам брати участь в політиці. За словами Анвар, багато гострих проблем ісламського суспільства, які стосуються домашнього насильства, ранніх шлюбів можна було б подолати, дозволивши мусульманкам трактувати ісламські вчення.

Учасниці конгресу відзначили, що цитати зі священних книг чоловіки і жінки інтерпретують по-різному. За словами колишньої відповідальної з прав людини в міжнародній Організації ісламського співробітництва (ОІВ) Рухайні Дзухаятин, служителі часто сперечаються, наприклад, з приводу полігамії. "Я кажу їм (чоловікам), що це не вчення ісламу, і використовую уривки з Корану в якості аргументів", - розповіла жінка.

Близько 90% населення Індонезії - мусульмани. За останніми даними ЮНІСЕФ, в 2010 році в Індонезії 14% дівчат видали заміж до 18 років. Згідно зі статистикою Дитячого фонду ООН, ранні шлюби найчастіше укладаються в ісламських країнах. Найбільше дівчат вийшли заміж у 2010 році в Республіці Чад: з них 29% не досягли 15 років, 68% - 18 років.

За даними Фонду ООН в області народонаселення, дитячі шлюби - наслідок бідності та гендерної нерівності. У багатьох регіонах прийнято платити викуп за наречених, чим користуються збіднілі батьки. Багато хто сподівається, що шлюб забезпечить дочкам краще майбутнє або захистить від сексуального насильства.

У той же час 9 з 10 дівчаток-підлітків народжують у шлюбі. Ускладнення під час вагітності або пологів - найбільш поширені причини смерті серед дівчат у віці 15-19 років. Більшість "молодих дружин" кидають школи.