Фото: vca.gov.vn

Влада американського Бернардса (штат Нью-Джерсі) погодилася виплатити $3,25 млн для врегулювання претензій з боку міністерства юстиції США щодо відмови побудувати в місті мечеть. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву прокуратури Нью-Джерсі.

Відповідно до документа, в 2011 році місцева мусульманська організація придбала ділянку землі в місті. Вона розраховувала побудувати в Бернардсі мечеть. Влада міста, дізнавшись про ці наміри, заявила, що не може дати дозвіл. Вказувалось на те, що відвідувачі будуть приїжджати в мечеть на машинах, а це спричинить нестачу місць для паркування.

Деякі норми, що стосуються будівництва релігійних установ, були посилені в Бернардсі незабаром після надходження запиту на будівництво мечеті. Мусульманське суспільство у зв'язку з цим вважає, що влада цілеспрямовано утискає інтереси прихильників ісламу, і звернулося в суд. У листопаді 2016 року позов підтримав мін'юст США.

Відео дня

Згідно з досягнутою домовленістю, влада міста дозволить будівництво мечеті, а також скасує деякі з введених ними раніше правил. З $3,25 млн, які вони погодилися виплатити, $1,5 млн отримає мусульманське суспільство, а $1,75 млн будуть спрямовані на оплату послуг адвокатів обох сторін.

Бернардс знаходиться в північній частині Нью-Джерсі. Його населення складає близько 27 тис. осіб. Офіційні представники міста поки ніяк не прокоментували угоду з позивачами.