Фото: MIGnews.com

Міністерство закордонних справ у середу, 5 квітня, призначило 31-річну Рашу Атамні представляти Єврейську державу в Анкарі, столиці Туреччини, зробивши її першою жінкою-мусульманкою дипломатом в Ізраїлі. Про це повідомляє Мignews.com.

Раша Атамні стане першим секретарем посольства у впливовій мусульманській державі.

Туреччина є важливим регіональним союзником Ізраїлю, з сильними економічними зв'язками. Обидві країни підписали угоду про примирення у червні 2016 року, завершивши шестирічний розкол.

Відео дня

Атамні родом з переважно арабського міста Бака-ель-Гарбія в центральному Ізраїлі. Вона не перша арабська жінка-дипломат Ізраїлю. Арабка-християнка Ранія Джубран, донька судді Верховного суду Саліма Джубрана, працювала в міністерстві з 2006 по 2009 рік, але поїхала незадовго до того, як її мали відправити в Каїр.

Атамні, яка вивчала психологію в Єврейському університеті в Єрусалимі, повідомила в блозі, розміщеному на сайті Мзс, що вона відточувала свої дипломатичні навички в колегіальному клубі Model UN.

Перебуваючи в університеті, вона написала: "Концепція "ООН" зачарувала мене. У той час я не надто багато знала про організацію, але я знала, що я, дівчина, яка виросла в Баку-ель-Гарбія і пережила палестинський і арабо-ізраїльський конфлікт у плоті, вірила і все ще вірю в Мир між народами світу".

Через рік після приєднання до клубу Model UN, Атамні подала заявку і була прийнята для подання Ізраїлю в ООН у Нью-Йорку в якості посла від молоді протягом 3 місяців.

"Мене завжди буде супроводжувати один момент з тих часів, коли я працювала в ООН. Одного разу я, як правило, засідала в комітеті з прав людини, і з великою цікавістю слухала дискусію про порушення прав жінок. До цього моменту я вже звикла чути серію звинувачень проти Ізраїлю з боку багатьох країн у Раді. Дискримінація по відношенні до Ізраїлю дуже помітна в ООН і викликає розчарування", - писала Атамні.

Однак, на цей раз, Атамні зазначила, все було по-іншому.

"Цього разу я вислухала промови Сирії, Саудівської Аравії, Ірану, Іраку та Єгипту, які засуджують "систематичні порушення Ізраїлем прав жінок", в той час як я, арабка-мусульманка палестинського походження, уявляю Ізраїль у Генеральній Асамблеї ООН", - продовжила вона.

"Того дня ООН, в якому я відчайдушно розчарувалася, змусив мене взяти справу у свої руки. Я вірю у мир, тому що я вірю, що люди можуть зробити позитивний внесок у мир, і я хочу бути частиною змін. Тому я почала з того, що вирішила приєднатися до курсантам Міністерства закордонних справ", - підкреслила Атамні.