Фото: ria.ru

Влада Китаю заборонила носити бурки - традиційний мусульманський одяг, що повністю приховує обличчя - жителям Сіньцзян-Уйгурського автономного району (СУАР), в якому поширений іслам. Таку міру пояснили боротьбою з екстремізмом у неспокійному регіоні, повідомляють "РИА Новости" з посиланням на британську газету "The Independent".

Нові правила набувають чинності 1 квітня. Службовці в аеропортах і залізничних вокзалах будуть зобов'язані відмовляти жінок носити бурки. Крім цього, забороняється носити нетипові для Китаю бороди. Під дію заборони підпадає насамперед уйгурское населення. У деяких районах провінції заборона вже діє у громадському транспорті. Жінку в бурці ні в якому разі не пустять в автобус або поїзд.

"Батьки повинні демонструвати моральну поведінку, щоб виховувати своїх дітей у повазі до науки і культури. Навчити їх підтримувати етнічну єдність, відмовлятися від екстремізму і виступати проти нього", - наводить видання витяги з документа.

Відео дня

Уйгури, в більшості своїй за віросповіданням мусульмани, і являють собою одну з багатомільйонних національних меншин Китаю, що проживає в СУАР та прикордонних з ним країнах Центральної Азії. Також більше 60 тисяч уйгурів, близькі туркам за мовою, проживають у Туреччині. На території СУАР, за даними китайської влади, діє терористичне угрупування "Східний Туркестан", яку Пекін звинувачує в спробах розколу країни та у зв'язках з міжнародними терористичними організаціями, зокрема, "Аль-Каїдою".

Раніше китайські ЗМІ повідомляли, що влада СУАР планує в 2017 році прийняти правила, спрямовані на боротьбу з екстремізмом. Крім того, повідомлялося, що всі автомобілі у Баянгол-Монгольському автономному окрузі в СУАР в обов'язковому порядку будуть оснащені навігаційною системою Beidou, щоб відслідковувати переміщення всіх автомобілів, які терористи часто використовують для здійснення нападів.