Фото: IslamReview.ru

Багато мусульман стурбовані тоном голландської виборчої кампанії: крайні праві кандидати зневажливо говорять про іслам і часто зображують мусульман як аутсайдерів, які не бажають інтегруватися в голландську культуру, повідомляє "Взгляд" з посиланням на The New York Times.

Як наголошується в публікації The New York Times, серед стурбованих - Ахмед Абуталеб - мер другого за величиною міста Нідерландів – Роттердама, де 15-20% населення – мусульмани. Він також один з найпопулярніших політиків у країні, зазначає американське видання.

Абуталеб - не єдиний мусульманин в істеблішменті: спікер парламенту Нідерландів Хадіджа Аріб також мусульманка, хоча її Лейбористська партія, швидше за все, втратить свої позиції на національних виборах в середу. Незважаючи на це «в Нідерландах процвітає клас мусульман-професіоналів: соціальні працівники, журналісти, актори, підприємці та банкіри», зазначає видання.

Відео дня

Проте в країні «є уявлення, що якщо занадто багато культурних впливів з інших частин світу, то це може торкнутися голландських традицій і культури», - сказав Абуталеб.

У Нідерландах живуть іммігранти з 174 країн світу. Так що «вибори в Голландії в середу стануть першим випробуванням порогу толерантності Європи, де популістські партії отримують все більшу підтримку населення, атакуючи Європейський союз і міграційну політику, використовуючи націоналістичні заклики зберігати різні місцеві культури і традиції,» - зазначається в NYT.

Слідом за Нідерландами подібне «тестування» пройдуть Франція, Німеччина і, можливо, Італія.

У Голландії «популістські настрої» зараз особливо помітні, оскільки ця країна з покоління в покоління переживала не одну хвилю мусульманської імміграції.

І саме в Нідерландах один з найбільш ярих антимусульманських політиків у Європі, Герт Вілдерс нещодавно дозволив собі назвати деяких марокканців «нечистю». Його Партія свободи, як очікується, буде однією з трьох, які отримають найбільшу кількість голосів, і кинуть виклик уряду прем'єр-міністра Марка Рутте.

Вибори до голландсього парламенту відбудуться 15 березня.