Фото: aljazeera.com

В Ізраїлі законопроект, який забороняє через гучномовці закликати до молитви з мечетей, отримав першу підтримку. Про це повідомляє «Вектор Ньюз» з посиланням на англомовне видання Al Jazeera.

Закон отримав попереднє схвалення в середу в ході парламентської сесії: 55 голосів "за" і 48 "проти".

При голосуванні в залі панував хаос. Так, Зухейр Балул, палестинський депутат ізраїльського парламенту, назвав законопроект "оголошенням війни між здоровим глуздом і расизмом". Айман Одех, представник палестинської меншини Ізраїлю, покинув парламент після того, як встав і розірвав копію законопроекту.

Відео дня

Прихильники законопроекту кажуть, що він спрямований на поліпшення якості життя людей, що живуть поблизу мечетей, яких рано вранці будять гучномовці, встановлені на мінаретах. Закон вплине тільки на заклик до молитви на світанку, відомий як фаджр. Критики законопроекту стверджують про його непотрібність, адже є закон про гранично допустимий рівнень шуму.

Ізраїльські політики заявили, що країна захищає релігійні права всіх конфесій в однаковій мірі, у тому числі своїх палестинських громадян.

За порушення закону влада зможе накласти штраф у розмірі 10 тисяч шекелів (2,7 тисяч доларів).

За приблизними оцінками, близько 1,7 млн палестинців мають ізраїльське громадянство і живуть по всій країні. Вони складають майже 20% населення Ізраїлю.