Фото: vesti-ukr.com

На даний час мусульмани становлять чверть світового населення, переважаючи в Азіатсько-тихоокеанському регіоні, причому ця релігія домінує в країнах Північної Африки і Близького Сходу, повідомляє Седмиця з посиланням на Worldreligionnews.

Арабський світ довгий час вважався «серцевиною» і колискою ісламу, але на сьогоднішній день на частку арабських націй доводиться вже менше 20% мусульманського населення всього світу, за даними соціологічної організації Pew Research Center. Наприклад, на Індійському субконтиненті проживає вже 30% світового ісламського населення, а інша його частина розсіяна по країнах Азії та Заходу. На частку Індонезії припадає 13% мусульман всього світу, причому це віросповідання в країні є переважною за чисельністю віруючих. У країнах Африки також мусульмани перевершують за чисельністю інші релігії, при цьому домінуючи на півночі і заході континенту. Значна чисельність мусульман також у Китаї та Росії. А ось в країнах Америки і в значній частині Європи поки іслам є другою за чисельністю прихильників релігією.

Географічна поширеність ісламу в свідомості багатьох асоціюється з країнами північної Африки та Близького Сходу, але насправді дві третини мусульман всього світу нині проживає в Азіатсько-тихоокеанському регіоні: там зосереджено 62% світового ісламського населення. За даними соціологічної організації Pew Research Center, на сьогодні в Індії і Пакистані мешкає близько 344 мільйони мусульман – і це вже більше, ніж у традиційно ісламських країнах північної Африки і Близького Сходу, де їх налічується «лише» 317 мільйонів.

Відео дня

Країни північної Африки і Близького Сходу все ж лідирують по цифрам «концентрації» мусульманського населення, оскільки іслам в них сповідують 93% населення з 317 мільйонів жителів. Частка мусульман у сукупному населенні Азіатсько-тихоокеанського регіону – лише 24%.

Всього серед країн світу на сьогодні налічується 49 країн із мусульманською більшістю населення. Першою в цьому списку є Індонезія з 87.2% (приблизно 209 мільйонів) мусульман. Індія займає друге місце – в ній проживає 176 мільйонів мусульман, хоча вони поки становлять лише 14.4% від загальної кількості населенні країни.

За даними звіту Pew Research Center, до 2050 року чисельність мусульман зросте і досягне 29.7% світового населення (2.76 мільярда). Мусульманське населення країн Північної Африки поблизу Сахари зросте до 24.3% – в порівнянні з 15.5% у 2010 році. В Азії на сьогодні проживає більше мусульман, ніж в усьому світі (61.7%), і вона збереже своє лідерство в цьому аспекті, хоча і очікується, що частка мусульман у цьому регіоні знизиться до 52.8%. У країнах північної Африки і Близького Сходу, за прогнозом, частка мусульманського населення залишиться приблизно такою ж.

А от чисельність мусульман у США до 2050 року зросте вдвічі – якщо, звичайно, не завадять заборони на їх імміграцію кшталт нинішнього указу президента США. У світлі цих даних можна помітити, що недавній указ Дональда Трампа про тимчасову заборону на в'їзд мігрантів з 7 країн з переважно мусульманським населенням торкнувся лише 12 % мусульман всього світу. У списку цих країн сьогодні Іран, Лівія, Ірак, Сомалі, Сирія, Судан і Ємен, причому з цих країн лише Іран входить в 10 найбільших країн з переважно мусульманським населенням.