Фото: kairosterzomillennio.blogspot.com

Верховний релігійний комітет Марокко скасував закон, згідно з яким відмова від ісламу каралася смертю. Відтепер громадяни королівства мають право змінювати релігію, повідомляє blagovest-info.ru з посиланням на Christian Today і Morocco World News.

Раніше той же комітет, уповноважений видавати фетви, заявляв, що віровідступника заслуговують смерті.

У документі, названому «Шлях вчених», члени комітету визначають апостасію не як релігійне, а як політичне питання.

Відео дня

«Найбільш точне розуміння, відповідне до ісламського права та шляху Пророка, полягає в тому, що вбивство відступника – це вбивство зрадника тієї чи іншої групи, того, хто розкриває її таємниці; таким чином, аналогом віровідступництво в міжнародному праві є державна зрада», - йдеться в документі.

Марокканські улеми стверджують, що в ранньоісламский період віровідступництво каралось так суворо через політичні наслідки – люди, які відреклися від мусульманської релігії, могли розкрити таємниці ісламської громади ворогам. Смертна кара, якій підлягали апостати, була прагматичним і політичим жестом, пишуть автори документа. Сьогодні ці причини втратили свою актуальність, вважають вони.

Крім цього, наголошується в тексті, в Корані неодноразово говориться, що відступники отримають відплату не в цьому житті, а після смерті. Наприклад, сура «Корова» говорить: Хто з вас відречеться від віри, від релігії і помре безбожником, то всі його справи будуть марні, відносно і матеріального, і вічного. Вони — мешканці Пекла навічно» (2:217).

Улеми також нагадують, що укладаючи в 628 році зі своїми противниками – курайшитами Худайбійський мирний договір, пророк Мухаммед слідував традиції, відповідно до якої люди, які відреклися від ісламу, отримували можливість повернутися до курайшитам.