Мусульманські організації України офіційно підписали "Хартію мусульман України”, яка засвідчує їх готовність об’єднати зусилля і працювати на благо держави.

Про це заявив муфтій ДУМУ "Умма" Саїд Ісмагілов під час круглого столу в Укрінформі.

“Факт сьогоднішньої події свідчить про те, що переважна більшість мусульманської "Умми" України усвідомили єдність і готові до діалогу. У цій хартії підкреслюється, що мусульмани України готові проявляти громадянську активність і об’єднувати зусилля, аби працювати на благо держави Україна. Також у хартії мусульмани України заявляють про те, що Україна є цілісною і суверенною державою, тобто таким чином ми об’єдналися в один кулак і готові протистояти тим, хто сьогодні каже, що тут є радикалізм і є такі течії, які користуються свободою”, - наголосив Ісмагілов.

Відео дня

У свою чергу експерт, релігієзнавець Олександр Саган зауважив, що відділення релігієзнавства Інституту філософії розглянуло текст хартії і зробило експертний висновок щодо документа. Так, передусім Інститут констатує позитивний факт появи принципово нового документа, який окреслює принципи та підходи сучасного бачення життя мусульманських громад України в суспільстві з домінуючим немусульманським населенням. Причому, на відміну від відомої європейської ісламської хартії, що була прийнята у 2008 році і викликала певну конструктивну дискусію в мусульманському середовищі, яка закінчилася підписанням цього документа понад 400 мусульманськими організаціями, хартія мусульман України є документом більш конкретним і менш декларативним, оскільки позначає принципи співжиття мусульман саме з урахуванням української специфіки.

Водночас, за його словами, значний позитивний вплив на українське суспільство, передусім мусульманської його частини, матимуть тези хартії щодо визнання культурного і національного різноманіття представників різних мусульманських об’єднань України, зацікавлення мусульман у збереженні і зміцненні української державності, а також готовність мусульман до співжиття в сучасному суспільстві та до захисту своїх прав і свобод.

“Відзначимо також актуальність прийняття подібного документа саме зараз, коли тисячі мусульман Криму і Донбасу стали вимушеними переселенцями і опинилися у незвичних для них умовах внутрішньої еміграції, а значна частина мирних жителів ісламського віросповідання навіть жертвою окупаційних режимів у Криму та на Донбасі”, - підкреслив експерт.

Релігієзнавець також наголосив, що хартія має характер не вузькоконфесійного документа, а спрямована на досягнення спільного миру, гармонії, пропагує пошук шляхів вирішення спірних питань, як між мусульманськими об’єднаннями, так і у відносинах мусульманської спільноти з іншими віросповіданнями. Він закликав усі ісламські інституції України долучитися до доопрацювання хартії та її підписання.