Фото dic.academic.ru

У Саудівській Аравії мусульмани збираються на хадж - щорічне паломництво в Мекку. 

Очікується, що цього року у хаджі візьмуть участь близько 1,5 млн осіб, передає Російська служба Бі-Бі-Сі. 

У країні посилили заходи безпеки. У радіусі двох кілометрів від мечеті Масджид аль-Харам, що розташована в Мецці і є однією з головних святинь для мусульман, заборонено автомобільний рух. На шляху паломників встановлено пропускні пункти.

Відео дня

Минулого року під час хаджу у тисняві, що виникла в долині Міна, загинули більш як 2 тисяч осіб. Серед них було багато громадян Ірану.

Спочатку в Мецці пройдуть релігійні церемонії, а потім паломники вирушать у долину Міна, яка розташована за 5 км від Мекки. Звідти вони підуть до гори Арафат, де здійснять основні обряди хаджу. Паломники йдуть стопами пророка Мухаммеда. Більшість подолають відстань 25 кілометрів пішки. 

Причиною минулорічної тисняви в долині Міна стало те, що на мосту Джамарат зіткнулися дві великі групи паломників, що йдуть у різних напрямках. 

До нового хаджу дороги в Міні було розширено. Крім того, саудівська влада роздає паломникам спеціальні електронні браслети, які міститимуть особисту інформацію. Вони допоможуть упізнати людей у разі, якщо вони загинуть або будуть поранені.