На месте раскопок. Фото: islam.com.ua

Провінція аль-Хардж, що в 80 км на південь від саудівської столиці, зберігає безліч секретів арабської історії та культури. Один з них відкрила франко-саудівська група археологів, що виявила в історичній області аль-Йамама велику мечеть ранньоісламського періоду. Про це повідомляє портал "Іслам для всіх".

За оцінками експертів, мечеть, яка будувалася в період I-V ст. по хіджрі, ймовірно, була найбільшою на Аравійському півострові після двох Священних мечетей.

Міжнародна експедиція також займається вивченням ще п'яти ісламських археологічних об'єктів у районі Ваді-Нісах.

Відео дня

Серед численних знахідок археологів – фрагменти кам'яних плиток, які, ймовірно, були частинами вуличних ліхтарів, вони датуються періодом Аббасидів.

Під час роботи вперше на території провінції аль-Хардж були виявлені й об'єкти, що відносяться до кам'яного віку, тобто приблизно 100-тисячолітньої давності.

Крім того, в районі Айн аль-Дале'а археологи знайшли залишки поселення, яке знаходилося тут приблизно 5 тисяч років тому, а також бронзовий меч приблизно I ст. до н. е.

Франко-саудівська спільна археологічна місія працює відповідно до договору про проведення археологічних розкопок в аль-Хардж, підписаного саудівським і французьким відомствами у вересні 2011 року.

За словами професора археології в Університеті короля Сауда Абдулазіза аль-Газі (Abdulaziz Al-Ghazi), для Близького Сходу ця місія є першою в своєму роді за кількістю і рівнем фахівців.