На протяжении столетий Аль-Карауин был ведущим звеном культурных связей между Марокко и Европой. Фото: Ислам для всех

У марокканському місті Фес після реставрації для відвідувачів відкрилася перша в світі бібліотека, заснована мусульманкою більше тисячі років тому при університеті Аль-Карауїн.

Відкриття знаменитого архітектурного об'єкта, зазначеного ЮНЕСКО, відбулося після реставраційних робіт, проведених марокканського-канадською архітекторкой Азізою Шауні (Aziza Chaouni), пише" Іслам для всіх з посиланням на Actualitte.com.

Мечеть є частиною комплексу, який включає мечеть і університет, що створювався в період з 859 р. по 877 р. на особисті кошти багато іммігрантки з Тунісу Фатіми аль-Фихри на прізвисько Ум аль-Банін.

Відео дня

За визначенням ООН, університет є найстарішим у світі безперервно діючими вузом, за що він був внесений до Книги рекордів Гіннеса.

В його стінах здобули освіту філософ і поет-містик XII століття Ібн Арабі, історик і економіст XIV століття Ібн Хальдун та інші видатні мусульманські представники науки і культури.

Відкриття бібліотеки відбулося після трирічної реставрації під керівництвом уродженки Феса Азізи Шауні, учениці знаменитого італійського архітектора Ренцо Піано (Renzo Piano).

За її словами, роботи по відновленню бібліотеки стали для неї можливістю долучитися до культурно-історичної пам'яті країни: протягом століть Аль-Карауїн був провідною ланкою культурних зв'язків між Марокко і Європою.

У своїй роботі Шауні задіяла технології з застосуванням поновлюваних джерел енергії, а саме сонячні батареї і водозбірники.

Реставрація будівлі була нагальною необхідністю, незважаючи на те, що багато років бібліотека була відкрита тільки для обмеженого числа відвідувачів: в будові не було сучасної водостічної системи, що негативно позначалося на стані підлоги і стін, звідки навіть стирчала оголена електропроводка.

Особливу тривогу викликала доля манускриптів.

«Коли я вперше прийшла в бібліотеку, я була в шоці: в приміщеннях, де зберігалися рукописи VII століття, ніхто не контролював температуру і вологість, стелі потріскалися...», — розповіла Шауні.

В ході робіт вона намагалася дотримуватися збалансованого підходу, що дозволяє, зберігаючи повагу до старовинного будинку, перетворити його так, щоб він знову став місцем поширення знань і культури.

Архітектор приділила особливу увагу відновленню фонтанів, які знаходяться у дворі бібліотеки і є частиною великої системи водопостачання старого міста.

В оновленому приміщенні бібліотеки, крім книгосховищ, є зали для лекцій та конференцій, лабораторія з реставрації рукописів, а також адміністративні приміщення та кафе.